|
|
|
|
|
Beyoğlu'nun tarihi pasajı 'çiçek' gibi oldu
|
|
İngiliz Konsolosluğu'ndaki patlama nedeniyle çatısı zarar gören Çiçek Pasajı çiçeklerle süslendi, tepeden tırnağa yenilendi. 500 bin YTL harcanarak bir ayda yepyeni bir çehreye kavuşan pasajdaki meyhanelerde de fiyatlar oldukça makul. Çiçek Pasajı şimdi İstanbulluları "demlenmeye" davet ediyor.
Çiçek Pasajı çiçek gibi oldu
İngiliz Konsolosluğu'ndaki patlamadan çatısı zarar gören Çiçek Pasajı yenilendi. Adına uygun olarak çiçeklerle süslenen pasaj içki yasağı tartışmalarının gölgesinde İstanbulluları demlenmeye" davet ediyor.
Beyoğlu'nun simgelerinden olan Çiçek Pasajı (Citde Pera) Mey İçki sponsorluğunda tepeden tırnağa yenilendi. Aslına uygun olarak restore edilen ve adına uygun olsun diye çiçeklerle süslenen Pasaj, konuklarını ağırlamaya başladı. En son 1988'de restore edilen ancak İngiliz Konsolosluğu'nda patlama yüzünden cam çatısı büyük hasar gören Çiçek Pasajı bir ay süren bir çalışmayla tamamen yenilendi. Pasaj'daki meyhanelerin sahiplerinin kurduğu Çiçek Pasajı Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği, konsolosluktaki patlamadan kaynaklanan basınçla hasar gören çatıyı değiştirmenin yollarını ararken devreye Mey İçki girmiş ve Pasaj'ın tamamının restore edilmesi projesi doğmuş. Proje kapsamında tamamen değiştirilen çatı, cam yerine fiberglas kullanılarak ve çelik konstrüksyon ile kaplanarak daha güvenli hale getirilmiş ve içerisi daha aydınlık hale gelmiş. Sonra dış cephe temizlenmiş, onarılmış ve orijinaline uygun şekilde boyanmış. Pasaj'ın orijinal rengini elde etmek için üç gün boyunca uğraşılmış. Dış cepheden sonra Pasaj'ın içine geçilmiş temizlik, onarım ve boyama işlemleri yapılmış. Ondan sonra da sıra süslemelere gelmiş. Öncelikle Pasaj, adına uygun olsun diye çiçeklerle süslenmiş. Ancak bu iş için yapay çiçekler kullanılmış. Buna gerekçe olarak da Beyoğlu Belediyesi'nin yemekli mekanlarda canlı çiçek kullanılmasını sakıncalı bulması gösteriliyor. Tabii Pasaj esnafı, canlı çiçeklerin bakımının zorluğunun bu kararda etkili olduğunu saklamıyor. Pasaj koridorun çatısına asılıp sarkıtılan rengarenk yapay çiçeklerle süslü panolarla öncekinden çok farklı bir havaya bürünmüş. Pasajın içindeki bir başka yenilik de, üst katlardaki açılmayan pencerelere 1940'lı yıllarda çekilmiş, İstanbullular'ın çeşitli fotoğraflarının asılmış olması. Pasaj'la bütünleşmiş Madam Anahit, Aydın Boysan gibi ünlülerin fotoğrafları da mekana insan unsurunu yansıtmış.
GARSONLARA EĞİTİM İçerideki aydınlatma sistemi de tamamen değiştirilmiş. Burası, ferforje aplik aydınlatmalarla kapalı bir mekan olmasına rağmen bir sokak havası yaratılmış. Meyhanelerin giriş kapılarının üstüne yerleştirilen tenteler de sokak konseptini güçlendirmiş. Mey İçki, Çiçek Pasajı'nı yenilemekle yetinmeyip meyhanelerin personelini de eğitmiş. Her gün yüzlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlayan meyhanelerde hizmet kalitesini yükseltmek için Mey İçki'nin uzman ekipleri, başta garsonlar olmak üzere çalışanları geniş kapsamlı bir eğitimden geçirmiş.
70'LİK RAKI 42 YTL Şimdi de Pasaj'ın meyhaneleri, işletme anlayışı ve fiyatlar hakkında biraz bilgi verelim. Madam Anahit'ten boşalan müzik açığını fasıl gruplarıyla kapatan meyhanelerde gürültü kirliliğini önlemek için fasıl gruplarının dışarıdaki masalar için müzik çalmaları yasaklanmış. İçeride çalacak fasıl ekibinde de darbuka, klarnet gibi yüksek sesli çalgıların kullanılmasına izin verilmiyormuş. O yüzden 3-4 kişilik fasıl ekibi yerine ud çalan yaşlı bir müzisyenin masaların yanında müzik yaptığını görüyorsunuz. Dernek bütün meyhanelerde tek fiyat uygulamasına geçmiş. Yani pasaj içinde hangi meyhaneye giderseniz gidin yediğiniz mezenin de, içtiğiniz rakının da fiyatı aynı. Söz fiyatlardan açılmışken, yanıbaşındaki Nevizade Sokağı'na göre burada fiyatların daha makul olduğunu söylemek mümkün. Meze, ara sıcak, balık, limitsiz içki dahil 30-35 YTL fiks mönü fiyat uygulamasının yanı sıra bir kişi ortalama 25- 35 YTL arasında burada eğlenceli bir gece geçirebiliyor. Biraz daha detaya girersek bir büyük rakıyı 42 YTL'ye, bir büyük şişe şarabı 15-30 YTL'ye içebiliyorsunuz.
500 BİN YTL HARCANDI Çiçek Pasajı'nın yenilenmesine sponsor olan Mey İçki, "Çiçek Pasajı'nın, İstanbul kent ve eğlence kültürünün çok önemli değerlerinden biri olduğunu düşünüyoruz. Bu değerin yaşaması ve yaşatılmasını, gerek yerli, gerekse yabancı misafirlerini ağırlamasını ve İstanbul kent kültürünün önemli bir mirası olarak gelecek nesillere taşınması gerektiğine inanıyoruz. Bundan hareketle Çiçek Pasajı Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği'nin girişimini Mey İçki'nin kurumsal sosyal sorumluluğu olarak değerlendirip destekledik. Proje böyle şekillendi ve 3 aydan daha kısa bir sürede projeyi başarı ile tamamladık" diyor. Projenin mali portresiyle ilgili de Mey İçki şunları söylüyor: "Çiçek Pasajının fiziksel olarak iyileştirilmesi için gereken çalışmalar, konusunda uzman profesyoneller tarafından projelendirildi. Proje çerçevesinde çatı yenilemesinden, dış cephe bakımına, çiçeklendirmeden ve aydınlatmaya kadar pek çok çalışma gerçekleştirildi. Çiçek Pasajı'nın yeni çehresine kavuşması için 500 bin YTL (500 milyar TL) harcandı." Anlayacağınız bugünlerde Çiçek Pasajı'na gitmenin tam zamanı ancak bir uyarıda bulunmadan da geçemeyeceğiz; İstiklal Caddesi'nde kaldırım çalışmaları olduğu için çamura ve çukurlara dikkat etmeniz gerekiyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|