Bamya çorbası
Bamyaya bayılarak yiyen çocuk var mıdır, hep merak ederim? Küçüklüğümde bamya, yer elması, kereviz gibi sebzelerden hiç haz etmezdim. Köfte ve patatesin yanında esameleri okunmazdı. Benim için durum farklılaştı. O sebze yemeklerini nadiren de olsa özlediğim bile oluyor.Tabi ki köfte patates hep krallık tahtında... Sanıyorum her şeyleriyle bizden farklı olan şimdiki çocukların lezzet anlayışı bize en benzeyen yanları...
*** Lezzetin de bir kültürü olduğunu insan yaşlandıkça ya da geliştikçe anlıyor. İnsanlık, ilkel bir avcılıktan sebzelere kolayından ulaşmamış... Sebzeler damak tadının en inceldiği noktada görünmüş. Sebzelere olan düşkünlüğüm etlere olan düşkünlüğüm yanında cılız siklet kalması, bu zorlu serüvenin en üst noktasının henüz hepimizi kavramamış olmasına bağlanabilir...
*** Geçen Cuma günü Konya'ya gittiğimizde, oradan "bamya çorbası" lezzetiyle döneceğimi hiç tahmin etmezdim. Doğrusunu söylemek gerekirse bamyanın bir çorbası olduğunu bile bilmiyordum. Merak da etmiyordum. Daha ziyade Hz. Mevlana ve Mevlevilik ilgi odağındaydı...
*** Mevlevilik kişinin kendisine gelmesini, kendini bulmasını tasavvuf eğitiminde görüyordu... Gerçeğe ulaşmada diğer birçok tarikatın aksine zikir ve çileyi benimsemiyordu... Bu yöntemler yerine aşk ve cezbeyi tercih ediyordu... Öğretide, "kötülüğü" buyuranın nefs olduğu da belirtiliyordu... Bunlara tekrar göz atarken, Anadolu'daki en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Konya'nın mutfak zenginliği ile nefs arasında ilişki kurmamıştım. Ta ki örnekleri tadıncaya kadar...
*** Kısa bir turun içine olağanüstü bir "etli ekmek" ile ayak üstü yediğim "bamya çorbası" sığdı.İkisi de çok lezzetliydi ama "bamya çorbası" haz hafızama derin bir şekilde kazındı. Sanırım, çocukluğumdan bu yana her çocuk gibi nazlanarak yaklaştığım bir yemek olan bamyanın bu çekingenliğimi şehvetli bir tatla paramparça etmesi lezzet dünyamı çok etkiledi. Et suyunu, küçümen bamyalarla pişirilen muhteşem bir çorba... Etli ekmek ve bamya çorbası sadece tadabildiklerim... Konya mutfağı bunlardan çok daha geniş bir repertuvara yayılmış... Hz. Mevlana galiba biraz da bu müthiş lezzetlerle baş edebilmek ve sürekli yemek yemeyi önlemek için nefs'den söz etmekte...
*** Doğrusu bamya ve Konya ile ilgili bazı sorular da aklıma takılmadı değil... Bamya daha ziyade tropik ve astropik bölgelerde yetişiyor. Bizde ise en çok Ege ve Akdeniz yörelerinde görülüyor. Sultani bamya... Amasya bamyası... Balıkesir bamyası ise en makbulleri... Daha çok içerde tüketiyor, bir kısmını da kuru bamya olarak yurt dışına ihraç ediyoruz... Tüm bu bilgiler Konya ile bamya çorbası ilişkisini çözmeme yardımcı olmadı.Aslında buna da pek takılmadım... Çünkü çorbanın lezzeti her türlü bilginin önündeydi...
*** Bilmediğimiz ne çok lezzet var. Bir adımlık yolda bugüne kadar hiç tatmadığım yeni bir yemek buldum: Bamya çorbası... Sizlere de haber veriyorum.
|