|
|
|
|
Piri Reis Haritası'nın esrarı
1929'da Topkapı Sarayı'nda, rastlantı sonucu ünlü denizci Piri Reis'in dünya haritasının bir parçası bulunur. Daha sonra bu harita üzerinde uzaylılardan, cinlere uzanan sayısız spekülasyon üretilir.
Milli Müzeler Genel Müdürü Halil Ethem Eldem, 9 Kasım 1929'da Topkapı Sarayı'nda rastlantı sonucu bir harita bulur. Bu, ünlü Osmanlı denizcisi Piri Reis'in 1513'te yapıp 1517'de Mısır'da padişah Yavuz Sultan Selim'e sunduğu dünya haritasının bir parçasıdır. Bu parçada, Atlantik Okyanusu, Avrupa ile Afrika'nın batı kıyıları ve Amerika'nın doğu kıyıları yer almaktadır. Harita üzerinde birçok not bulunmaktadır. Bu notlar Hasan Fehmi Bey tarafından Latin harflerine aktarılmış, 1937'de Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Akçura'nın "Piri Reis Haritası" adlı kitabında yayınlanmıştır. Ancak bilim çevrelerinden önce "Sırlar Dünyası" meraklıları ve tüccarları el atmışlardır konuya. Amerikalı Charles Hapgood, Kayıp Mu kıtası konusundaki iddialarıyla öne çıkmaya çalışırken, 1966'da "Eski Deniz Krallarının Haritaları: Buz Çağında İleri Bir Uygarlığın Varlığının Aşikârlığı" adlı kitabında, haritada, çizildiği tarihlerde bilinmeyen Antarktika kıyılarının çok doğru bir şekilde çizildiğini ileri sürmüştür. İsviçreli "uzaylıların izleri" uzmanı Erich von Daniken de 1968 tarihli "Tanrıların Arabaları" kitabında, haritanın uzaylılarca çizildiğini iddia etmiştir! Daha sonra bu harita üzerinde çokça spekülasyon icat edilmiştir.
PEYGAMBER ÇİZDİ İDDİASI Aralık başında Yeni Şafak gazetesinde Ayşe Olgun imzalı ve "Piri Reis'in Haritası Hz. Süleyman'ın Mirası" başlıklı bir yazı çıktı. Yazıda şunlar söyleniyor: "Rus ve İngiliz bilimadamları, Türk denizcilik tarihinin önemli isimlerinden Piri Reis'in çizdiği haritada yer alan Antarktika kıtasında milattan önce yaşamış bir uygarlığın izlerini yaptıkları araştırmalar neticesinde doğrularken, akıllarına takılan soru bu bilgilere Piri Reis'in 500 yıl önce nasıl ulaştığı yönünde. Araştırmacılar çok eski uygarlıklara ait haritaların Piri Reis'in eline geçtiğini ve bu haritalardan yola çıkarak kendi haritasını çizdiğini ileri sürerken, ünlü denizci kaleme aldığı Bahriye Kitabı'nda bu kadar ayrıntılı haritayı Süleyman Peygamber'in çizdiğini ve ondan kendine intikal ettiğini söylüyor. Harita üzerinde yaptığı çalışmalarını "Piri Reis Haritası'nın Şifresi" adlı kitapta toplayan Metin Soylu ise, Bahriye kitabındaki bu bilgiden yola çıkarak, Hazreti Süleyman'ın haritayı kuşlara ve cinlere çizdirdiğini söylüyor. Soylu, haritanın bundan 500 yıl önce gökyüzünden kuşbakışı olarak çizilmiş olmasını da delil olarak ortaya koyuyor". Piri Reis haritasının "esrar" avcısı sözümona bilim değil de, gerçek bilim dünyasında nasıl karşılandığına gelmeden önce Metin Soylu'nun iddialarını ele almak gerekiyor. Bir kere Antarktika buzdan bir kıta, buz kalınlığı çoğu yerde 4.500 metreyi geçiyor. Bu buz kitlesinde ancak meteorolojik ve sismik araştırmalar yapılabiliyor, öyle geçmiş uygarlıkların izlerini arayan filan yok. Zaten kışın -70, yazın da -35 derece civarında olan ortalama ısılar böyle araştırmalara da olanak bırakmıyor. Öte yandan Piri Reis "Amerika Haritası" nı nasıl çizdiğini haritanın üzerine yazdığı notlardan birinde anlatmaktadır. Süleyman Peygamber'den ise "Kitabı Bahriye"de söz etmektedir: "Harita ve pusulayı doğru bil. Süleyman peygamberdir ona delil. Çünkü ona inler, cinler, hayvanlar ve kuşlar, hepsi ama hepsi baş eğerdi hem karıncalar. Sen de inan çünkü Kuran'da hak buyurmuştu, denizler ilmi de hep verilmişti ona... Malûm oldu deniz ona mil be mil". Piri Reis, burada genel olarak haritaların pirinin Süleyman Peygamber olduğunu söylüyor.
NOTLAR GERÇEĞİ ANLATIYOR Amerika haritası üzerinde, VI numaralı notta (toplam 24 not vardır) aynen şöyle yazar: "Böylesine bir harita dünyada kimsede yoktur. Özellikle yirmi kadar harita ve dünya haritasından yani Büyük İskender zamanında derlenmiş haritadır ki, insanların yaşadığı alanın dörtte biri onun içinde bilinmektedir- Araplar o haritaya Caferiye derler. Onun gibi sekiz Caferiye ve bir Arap Hint haritasından ve dört Portekizli'nin şimdi yapılmış haritalarından ve bir de Colomb'un Batı tarafında yaptığı haritadan karşılaştırma yoluyla elde edilip bu harita meydana geldi". Yani Piri Reis "Amerika haritası" nı 20 kadar haritadan derlediğini söylemektedir. Haritanın nasıl "kuşbakışı" olduğunun cevabını da vermektedir: "geometri yoluyla". Haritanın Hz. Süleyman zamanında kuşlara ve cinlere çizdirilmesi, sonra Piri Reis'in eline geçmiş olması iddiası tutarsızdır. Süleyman peygamber olarak bilinen Salomon, Davut'un oğlu ve İsrail kralıdır. Yaklaşık MÖ 972- 932 tarihlerinde yaşamıştır. İslami gelenek onu cinlerin ve hayvanların efendisi saymaktadır. Bu durumda Hz. Süleyman eğer bir harita yaptırdıysa, bu ancak dünyanın bundan yaklaşık 3 bin yıl önceki halini resmedebilir. Oysa Antarktika'nın buzla kaplanması bundan 6 bin yıl öncesine tarihlenmektedir. O halde Hz. Süleyman'ın harita çizmek için havalanan cinleri ve kuşları ancak buzlar altında bir Antarktika görebilirlerdi. Aynı şekilde Piri Reis haritasında Antarktika ile Güney Amerika birbirine bir kıstakla bağlı olarak gözükmektedir. Oysa bu kıstak yok olalı 10 bin yıl oldu. Demek ki Hz. Süleyman'ın haritacı cin ve kuşları kalem kâğıt elde havalandıklarında, Ankarktika 7 bin yıldır tek başına bir ada halindeydi. Demek ki Piri Reis haritası Süleyman'ın cin ve kuşlarının işi değil. Acaba 10 bin yıl önce yaşamış eski bir uygarlığın işi mi, dünya dışından gelenler mi yaptı, yoksa bilimsel bir açıklaması mı var, bunu da haftaya görelim.
Mehmet Ali Kılıçbay
|
|
|
|
|
|
|
|
|