Fotoğraflarla Türk demokrasi tarihi
FOTO Muhabirleri Derneği'nin özel olarak hazırladığı kitapta Cumhuriyet tarihini anlatan birbirinden ilginç kareler var.
Demokrasinin unutulmaz anları
Foto Muhabirleri Derneği (FMD)'nin hazırladığı "Cumhuriyetin 80. Yılında Foto Muhabirlerinin Objektifinden Fotoğraflarla Türk Demokrasi Tarihi" adlı kitap, çoğu daha önce hiç yayınlanmamış bine yakın fotoğrafla yakın tarihi belgeliyor.
Foto Muhabirleri Derneği'nin iki yıldır üzerinde çalıştığı "Cumhuriyetin 80. Yılında Foto Muhabirlerinin Objektifinden Fotoğraflarla Türk Demokrasi Tarihi" adlı kitap, Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarından günümüze kadar olan hikayesini, foto muhabirlerinin gözüyle aktarıyor. Kurulan ve kapatılan partiler, askeri darbelerle yükselen ve siyaset tarihinden silinen devlet adamları ve dönemin önemli olayları, çarpıcı fotoğraflarla yeniden hatırlatılıyor. Hayatta olan ve yitirdiğimiz foto muhabirlerine adanan kitapta, hafızalara kazınan fotoğrafların yanı sıra, Atatürk'ten bugünkü iktidara, Cumhurbaşkanları, TBMM Başkanları ve Başbakanların daha önce neredeyse hiç bir yerde yayınlanmamış fotoğrafları, dönemlerine ilişkin tarihler ve kısa bilgilerle gün ışığına çıkıyor. "Fotoğraflarla Türk Demokrasi Tarihi", Basın Yayın Genel Müdürlüğü arşivinin yanı sıra çok sayıda kurum ve kişilerin özel arşivinden yararlanılarak hazırlandı. 510 sayfalık tarihi 'görsel bir kaynak' niteliğinde olan kitapta, en çok Atatürk'ün fotoğraflarına yer verilmiş. Aile fotoğraflarından, yurt gezilerine, hatta ölüm döşeğindeki fotoğrafına kadar bir çok fotoğrafı bulunuyor. Dikkat çeken karelerden biri, Celal Bayar ile Adnan Menderes'in uzayıp giden kalabalık içinde, üstü açık bir otomobilden halkı selamlaması. İsmet İnönü ile Şükrü Saracoğlu'nun satranç oynadığı, yine İnönü'nün mayosuyla denize atladığı, elinde tabancasıyla eşi Turgut Özal'nın yanında duran Semra hanımın, 'Laiklik' konusunda bir broşürü okuyan Necmettin Erbakan'ın, öğrenci olaylarında yüzüne tazyikli su sıkılan gencin fotoğrafı da en dikkat çekenler arasında yer alıyor. Fotoğraflarda Süleyman Demirel'in ünlü şapkası gibi siyasette önem taşıyan simgeler de boy gösteriyor.
CUMHURİYET TARİHİNİN GÖRSEL BELGELERİ Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Ateş Tümer, foto muhabirlerin toplumun gözü, kulağı ve sesi olduğunu belirterek, çalışmanın önemini şöyle anlatıyor: "Muhabirler çektikleri fotoğraflarla hem o anı anlatırlar hemde tarihe kayıt düşerler. Cumhuriyetimizin kurulduğu ilk günden bugüne kadar foto muhabirlerinin objektiflerine yansıyan ve arşivlerde yerini alan fotoğraflar da böyledir. Hem genç Cumhuriyet'in sesi hem de demokrasi tarihimizin belgeleridir onlar. Bu kitap işte o belgeleri sunuyor. Bu kitap ile tarihe ve halka karşı duyduğumuz sorumluluğu yerine getirdiğimizi düşünüyorum."
KİŞİLİK TAHMİNİ YAPILABİLİR Fotoğrafların başında açıklamalar ve bilgilendirme notlarının yer aldığını vurgulayan Tümer, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bu açıklamalarla, fotoğraf karelerini olaylarla dahi iyi ilişkilendirerek değerlendirme olanağına kavuşuyorsunuz. Yazılar Türkçe ve İngilizce iki dilde yazılmış. Fotoğraflara bakarak kişilik tahminleri yapabilirsiniz. O kişinin verdiği bir poz ya da haberi olmadan çekilen bir görüntüsünden yola çıkarak, nasıl bir insan olduğu konusunda yorumlarda bulunabilirsiniz."
Pervin METİN /MERKEZ
|