| | Komşu peynirine sahip çıktı Avrupa Yüksek Mahkemesi'nin kararına göre 2007 yılından itibaren sadece Mora Yarımadası'nda üretilmiş koyun sütünden yapılmış beyaz peynirler AB içinde 'feta' ismiyle satılabilecek. 1960'lı yıllarda Avrupa'da Türk beyaz peyniri bulma imkanı yoktu. Yunanistan'dan ithal edilen, "feta"...devamı |
|
| | Avrupa Topluluğu'ndan bulgur dersleri Bulgur sahip olduğu besin değerleri açısından bugün hak ettiği yerde değil. Oysa Avrupa bize bulgur yemeyi dayatıyor. Geçenlerde sizlerle paylaşmış idik. Gaziantep Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey'in davetlisi olarak orada geçirdiğimiz bir günü, hatırlayacaksınız. Oradaki...devamı |
|
| | Mevlana: 'Yemek dediğim akıldır' Nevin Halıcı Londra'da yayınlanan Türk mutfağını anlattığı 'Sufi Cuisine' adlı kitabında üstü örtülü geçmiş zaman hazinelerimizi bir arkeolog gibi aralıyor. Zaman nasıl bir şeydir? Çoğu kez aklımıza dahi getirmeyiz bunu. Gelgelelim en beklenmedik anlarda da peşine düşer, düşünmeye...devamı |
|
| | Çıtır çıtır gevrek simitler Tok karnına bile insanı baştan çıkarır simit... İstanbul'un bütün diğer simitlerden daha fazla susamlı, daha gevrek sokak simidinin vazgeçilmez eşlikçisi ise tavşan kanı çay. Gazetelerde çalışanlara yemek çıkarılmasından yıllar sonra bile eski kuşaktan meslektaşlarım kendilerinin nasıl...devamı |
|
| | Öküzgözü üzümü bir Urartu mirası Bugüne bugün ülkemiz dünyanın beşinci büyük bağcılık ülkesi. Tekel'i satın alanlar da işi kapatmak şöyle dursun geliştirmek uluslararası rekabete hazır hale sokmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Sizi bilmem ama zaman zaman kendi kendime sorar dururum. Yeşili olmayan, ağaçsız,...devamı |
|
| | Yemeklerine de herkes hayrandı Ünlü Fransız ressam Claude Monet, yaşamının son yıllarında gözleri iyice zayıflayıp resim yapmasını olanaksız kılıncaya dek birbirinden güzel eserler verdi. Aynı dönemde de bir bölümünü kendisinin pişirdiği nefis yemekleri, sofrasındaki seçkin konuklarla paylaştı. Neden bilmem, sanatçı...devamı |
|
| | Gaziantep yerel mutfakların başkenti Güneydoğu'da öncelikle mutfak kültürünü araştıracak koruyacak bir enstitü kurulmalı. Son 30 yıldır herkesin korumak istediği ama her geçen gün eriyen mimari mirasa da gözbebeği gibi bakılmalı. Gaziantep Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey arayıp da haber ettiğinde daha programa...devamı |
|
| | Susamlı, çörekotlu sıcacık pideler İftar saati yaklaştıkca ramazan pidesini sıcak sıcak alıp eve getirmek için fırınların önünde kuyruklar uzayıp gidiyor. Eskiden aynı kuyruklar işkembeciler önünde de görülürdü, ama artık tercih edilmiyor. Bugün ramazan ayının ilk pazarı. Yeme içme geleneklerimizde böylesine önemli yeri...devamı |
|
| | Usta getir bir Lehmecun Halep işi olsun Eskiden erkek kuzu etinden zırh kıyması çekilir, lahmacunun harcı evde hazırlanırdı. Fırına gönderilen nar gibi kızarmış lahmacunun yanında da mutlaka ayran içilirdi. Küçükken bir akrabamın yanında yaz tatilini geçirmek üzere gittiğim İskenderun'da çok iyi lahmacun yapan bir komşu teyze...devamı |
|