|
Her yarışta üç kilo birden veriyorum
|
|
Perşembe günü Antalya'da başlayan Dünya Ralli Şampiyonası'nda ilk kez bir Türk bayan pilot yarışıyor. Nisa Bozkurt, Kemer'deki zor pistte, dünyanın en iyi pilotlarıyla birlikte direksiyon sallıyor.
Antalya-Kemer'de yapılan Dünya Ralli Şampiyonası (WRC)'nın 7. ayağı olan Türkiye Rallisi, 2 Haziran perşembe akşamı start aldı. Dünyanın en iyi pilotlarının katıldığı rallide ilk kez bir Türk bayan pilot da yarışıyor. Hem kendi hem de ülkesi adına bir ilki gerçekleştiren Nisa Bozkurt, dünya şampiyonu pilotlarla aynı pistte direksiyon sallayıp, iyi bir derece elde etmeye çalışıyor. Co-pilotu Melis Çeker ile birlikte yarışan 30 yaşındaki Bozkurt, yaklaşık 200 ülkede yayınlanan ve 500'e yakın yabancı basın mensubunun izlediği WRC'de Türk kadınlarının rallideki başarısını dünyaya kanıtlıyor. Ekonomi eğitimi alan ve aile şirketlerinde yöneticilik yapan Nisa Bozkurt, ralliye 2001'de başlamış. Şimdiye kadar katıldığı yarışlarda birçok birincilik elde eden Bozkurt, çok zor, çok yorucu ve yüksek bütçeli WRC'ye katılma cesaretini göstererek, bir ilki gerçekleştirdi. Kadın rallici Nisa Bozkurt, WRC'nin zorluklarını şöyle özetliyor: "Yarıştan önce iki gün antrenman var. 1500 kilometrelik bir parkur ve iki kere dönüp yol keşfi yapıyoruz. 1500 kilometre de yarış esnasında yapacağınız için 5 günde 4 bin 500 kilometre yol ediyor. Bunun için ciddi enerji gerekli. Mesela ben yarış öncesinde kondüsyon çalıştım, vitamin aldım, gıdama dikkat ettim. Sabah 07.00'de başlayıp, akşam 22.00'ye kadar otomobil kullanıyoruz. Ve her kilometresi ayrı bir risk, heyecan. Yarış sonunda herhalde üç kilo eksileceğim."
KENDİM İÇİN YARIŞIYORUM 27 ülkeden 85 otomobilin katıldığı rallide, Carlos Sainz, Sebastian Loeb, Francios Duval, Petter Solberg, Marcus Gronholm, Markko Martin gibi dünyanın en iyi pilotlarıyla yarışmanın heyecanı taşıyan Bozkurt'a beklentilerini sorduk: "Onlarla aynı parkurlarda yarıştığım için çok heyecanlıyım. WRC'yi kendime ödül olarak verdim. Ayrıca 'ben kendim için bunu yapıyorum ve ciddi olarak yapıyorum' demek istedim. Bu yarışta yaptığım kilometrelerin bana çok büyük faydası olacağını düşünüyorum. 1500 kilometre hem otomobilimi tanımak hem de kendime geliştirmek için çok önemli." Ralli sporunun kendisine çok şey kazandırdığını söyleyen güzel yarışçı, "Ralli insanı disipline eden bir spor. Bu spor sayesinde mücadeleci yönümü, inatçı tarafımı keşfettim. Ve umutsuzluğa kapılmamayı, sonuna kadar gitmek gerektiğini öğrendim. Yarışmaya başladıktan sonra hayatımda çok değişiklik oldu. Bir kere iş hayatımda pes etmemeyi öğrendim. Hiçbir şey beni yıldırmıyor artık. Bir iş olmadıysa onun mutlaka ikinci alternatifini, o da olmazsa üçüncü alternatifini arıyorum. Rakiplerimi tanımaya, ona göre hareket etmeye, strateji belirlemeye başladım" diyor. Nisa Bozkurt'un ralli yapmasına babası eski ANAP milletvekilli Mahmut Bozkurt, önceleri şiddetle karşı çıkmış. Annesi de istememiş ama o ısrarla devam etmiş ve sonunda onların da onayını almayı başarmış. Şu anda yarışı izlemek için anne ve babası da Antalya'da bulunuyor. "Babam şu an benimle gurur duyuyor" diyen Bozkurt, otomobil merakının ona babasından geçtiğini de itiraf ediyor.
|