Müzede hayat bulan heykeller
Seramik modelleri Rahmi Koç ve Bursa Kent Müzesi'nde sergilenen Serra Behar'ın en büyük hayali İstanbul'da bir balmumu müzesi oluşturmak.
Serra Behar üç boyuta olan ilgisini çok küçük yaşlarda, mutfakta un, tuz, tutkal ve su ile hamur yapıp onlarla küçük heykelcikler tasarlayarak keşfetmiş. Hayatı boyunca üç boyutla haşir neşir olan Behar'ın kendisini, yeri, zamanı ve mekanı unuttuğu an; çamura dokunduğu an. 1996 yılında özel yetenek sınavı ile Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ni kazandı ve çok istediği Sahne Dekor Kostüm ve Kukla Bölümü'ne birincilikle girip Saim Bugay Atölyesi'nden yine yüksek başarı ile mezun oldu Behar. Okulun ikinci yılında Enis Fosforoğlu'nun bir çocuk oyununda oyuncunun giyebileceği dev bir fil kafası yapması için görevlendirildi ve bu onun ilk tecrübesi oldu. Yine Fosforoğlu'nun birkaç çocuk oyununun dekoru, satnd-up dekoru derken 1999'da Neşe Erberk ile Gizmo Sonbahar sezonu defilesi, şov kostümleri ve Eczacıbaşı Nivea Beaute ürün tanıtım lansmanını hazırladı.
AMACI AMERİKA'DA EĞİTİM 2000 yılında, kapı komşusu Behar'a, Rahmi Koç Müzesi'nin açılacağını ve Rahmi Koç'un koleksiyonunun sergileneceği küçük Cumhuriyet dönemi dükkanlarında yer alacak canlandırma modellerine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Görüşmeye çağrıldı ve işi aldı. Plastik doku, yüz ifadeleri, saç, sakal, bıyık derken evi bir sürü Cumhuriyet dönemi insanının figürleriyle doldu. Saatçı, ayakkabıcı, gemi donanım mühendisi, oyuncakçı, fabrika işçisi, muhasebeci ve balıkçı Behar'ın misafirleri oldu. Modeller müzedeki yerini aldı ve Rahmi Koç Müzesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Bülent Bulgurlu tarafından çok beğenilerek müzedeki ebedi mekanlarına kavuştu. 11 adet canlandırma modeli müzeye hayat veriyor. Yüksek mimar Naim Arnas'ın kendisini aramasıyla da Bursa Kent Müzesi macerası başladı. Bu müzede ise Bursa'da hüküm sürmüş altı Osmanlı padişahının ve 16 adet Bursa Çarşısı esnafının canlandırma modellerini yaptı. Serra Behar'ın kısa vadede ilk planı Londra veya Amerika'da prosthetic make-up üzerine profesyonel bir eğitim almak ve ileride Yüzüklerin Efendisi gibi büyük bütçeli filmlerde çalışmak. Tim Burton hayranı olan Behar, fantastik dünyada kendisini burada olduğundan çok daha mutlu hissettiğini söylüyor. Hayal ürünü şeyleri gerçeğe dönüştürmek, onlara dokunup onlarla yaşamak, bir de üstüne film çekmek en büyük hayali.
İSTANBUL'DA BALMUMU MÜZESİ Konusuyla ilgili olarak yeterli donanıma sahip olduğunu düşünen Serra Behar'ın bir diğer hayali ise İstanbul'da bir balmumu müzesi açabilmek. "Üzerinde yaşadığımız topraklar tarihte birçok uygarlığa, şahsiyete, günümüzde de yaşayan efsanelere ev sahipliği yapmıştır ve yapmaktadır. Bunları tanıtmak, ölümsüzleştirmek ve insanlarla biraraya getirmek düşüncesi bile beni heyecanlandırıyor" diyor Behar. Onun hayalindeki müze, alanı rahatça kullanabileceği bir mekana kurulu olacak ve geçmişten günümüze tarihimizde yer almış padişahlar, liderler, sanatçılar, devlet büyükleri, bakanlar, iş dünyasından ünlü simalar, Türk Devleti adına ödül almış hatırlanmayı bekleyen hayatta olan ya da olmayan değerli şahsiyetler, tüm basında manşet olmuş hafızlardan silinmeyen olayların canlandırmaları ve hatta katiller onun müzesinde insanların karşısına çıkacak. İnteraktif destek (kulaklıklar, kiosklar, bilgilendirme panoları, barkovizyonlar, monitörler) müzenin beş duyularından birisi olacak.
İdil Çetin
|