kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bağlar kültür mirasıdır
Bağlar kültür mirasıdır

Birleşmiş Milletler ve Unesco'nun bir kültür mirası listesi var, biliyorsunuz. Bu liste öyle lalettayin bir sıralama değil. "İnsanlığın ortak kültürü" açısından önem taşıyan yer ve eserler, yıllarca süren araştırma ve tespitlerden sonra tescil olunduğu zaman. Elimizde büyük bir onur, omuzlarımızda büyük bir sorumluluk oluşuyor. Neden? Çünkü bundan böyle insanlığın ortak kültür mirasının bu maddesini, yine insanlığın gelecek kuşakları için layıkı ile korumakla mükellefsiniz. Kempinski'deki yemeğin sonunda Tokaji servis olunduğunda bu konu açıldı. Unesco daha çok yeni Macarlar'ın dünyaca meşhur Tokaji Şarapları'nın yapıldığı bağları, ortak kültür mirası listesine aldı. Bu Macarların gurur duyacağı bir gelişme. Ama sadece onların değil. Şaraba ilgi duyan herkesin bu gerçekten çok özel ve karakterli desert şarabına, yapıldığı üzüm ve yetiştiği bağlara, insanlığın gösterdiği bu kadirbilir teveccüh karşısında duygulanmaması imkansız. Neden? Bu şarabın öyküsü yeni bir şey değil de ondan. Neredeyse dört asırdır bu bölgede şarap üretiliyor. Bugün Tokaji Müzesi Kavları'nda ya da Prens Rakoczi'nin 17. yüzyıldan kalma Szarvas Kavı'nda sergilenenler şunu gösteriyor: Zaman içinde gelişen bağcılık ve şarap üretimi, nihayet Avusturya-Macaristan İmparatorluğu zamanından başlayarak Tokaji ile bugünkü şöhretine kavuşuyor. Fransa Kralı XIV. Louis Tokaji için "likid altın" derken, "Şarapların kralı, kralların şarabı" diye tavaf ediyor. Avusturya-Macaristan İmparatoru Franz Joseph, İngiltere Kraliçesi Victoria'ya her doğum gününde Tokaji hediye edermiş. Her yaş için bir düzine. Kraliçe 1900 yılında 81. yaşını kutladığında 972 şişe Tokaji adaya sevkolunmuş. O akşam, Çırağan Kempinski'de Budapeşte Corvinus Oteli'nin aşçılarının hazırladığı Macar yemeklerinden sonra, tatlımızla birlikte olağanüstü bir Tokaji 1993 içtik. Hemen sordum: Ana kraliçe dalya dediğinde eski imparatorluk geleneklerini sürdürüp, adaya 1200 şişe yolladılar mıydı? Kayıtlara bakıp, bildirecekler...
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Barış'ın gözleri hayata gülmeye devam edecek
 Hasta yatağında bile en iyisi o
 Yeniçağın rehberi
 Ken Russell
 Klarnette saatçi basta kaynakçı
 O harap konak yeniden doğdu
 Basının iktidar olma tutkusu hiç bitmedi
 Aile boyu sörf
 5 yıl sonra aynı kader
 Yemeğe misafir çağırabilirsiniz
 Hastane gibi müze
 İnsanlar... İnsancıklar...
 Entelektüel yakışıklı Ethan Hawke
 Çatıda kıran kırana futbol
 Ege'de Yakınlaşma
 40 METREKARE FRANSA
 İki güzelin paylaşamadığı F 1 patronu
 Kocasına öfkeli değil
 Kıyametin 3661 yıllık formülü
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Aslında herkesin hayali öylesine farklı...
ÖNCEL ÖZİÇER
Ebru Şallı yılın annesi olsun
Her yıl Anneler Günü...
İki bin yıllık şehrin Alman aşçısı
Dışarıda dolunay ve Roma var. Öyle bir masaya oturuyoruz ki! Burası Gambero...
Ödüllü genç aşçı
Türkiye'de her yıl Gastronomi Birliği Rotisörler Zinciri Derneği tarafından...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.