|
|
Cumhuriyet'in ilkleri
Kadınların çağdaş dünyada eşitlikle mücadelesi Osmanlı'dan bu yana sürüyor. Esaretten özgürlüğe uzanan asırlık mücadelede nice kadın eğitimden kültür sanata, bilimden siyasete kadar çok uzun bir yol katettiler ve 8 Mart'a adlarını verdiler. İlk kadın profesörümüz Fazıla Şevket Giz olmuş, Prof. Dr. Safet Alpar ilk rektör olarak iz bırakmıştı. Süreyya Ağaoğlu ilk kadın avukat, Meliha Sand ilk kadın savcıydı.
Fahrünnisa Yetmen ve Şükran Esmerer sayıştay ve danıştayın ilkleriydi. Sadiye Ardahan belediye başkanlığı, Feriha Şanerk emniyet müdürlüğü, Dervişe Koç sendika başkanlığı görevlerini yapan ilk kadınlarımızdı. Cumhuriyet döneminde kadınların sosyal hayattaki mücadelesini değişik mesleklerde de görmek mümkündü. Mesela ilk kadın subayımız Ülkü Sema Toksöz, ilk kadın polisimiz Betül Diker, ilk kadın doktorlarımız Fitnat Celal Taygun ve Safiye Altan, ilk hemşiremiz Safiye Elbi, ilk veteriner hekimimiz Sabire Aydemir, ilk hostesimiz Müesser Cenap, ilk diş tabibimiz Ferdane Bozdoğan Erberk, ilk mimarımız Münevver Gözeler'di.
İçlerinde Satı Çırpan Karamemet, Nakiye Elün gibi isimlerin de bulunduğu ilk meclisin ilk kadınları, TBBM'nin ilk kadın başkanvekili Nermin Nefçi, ilk büyükelçimiz Filiz Dinçmen iki önemli makamın dirayetli kadınları olmuştu. Prof. Dr. Türkan Akyol ülke yönetimine, Leman Altınçekiç Bozkurt gökyüzünde jet uçaklarına yön veriyordu. Kurtuluş Savaşı'na katılıp madalya hak eden Halide Edip Adıvar gibi Fatma Seher Çavuş, Fatma Karaşimşek ve Münevver Saime hanım da madalyalı muharipler arasındaydı. Kimileri dünyayı bir Türk kadını olarak güzelleştiren Keriman Halis gibi kadın haklarına zarafet kazandıran isimler de bu sayfalara girecekti.
|