Son halifenin kitapları artık okunacak
Politika, sosyoloji, tıp, müzik gibi pek çok konuya dair binlerce kitabın bulunduğu Abdülmecid Efendi Kütüphanesi, bir döneme ışık tutuyor
Osmanlı İmparatorluğu'nun son halifesi Abdülmecid'in Dolmabahçe Sarayı içindeki kütüphanesi yeni baştan tasnif edildi. Sanatçı kişiliğinin yanı sıra okumaya olan düşkünlüğüyle geniş bir kütüphaneye sahip olan Abdülmecid, Batı'dan gelen kültürel unsurlara ve sanatsal etkilere son derece açıktı. Bu nedenle kütüphanesinde de akla gelebilecek pek çok konuya dair eserler bulunuyor. Genel konuları içeren ansiklopedi, sözlük, yıllık, atlas gibi başvuru eserlerinin yanı sıra felsefe, din, istatistik, iktisat, politika, hukuk, eğitim, sosyoloji, tarih, matematik, zooloji, spor ve ziraat gibi konularda 10 bin 348 eser var.
BİLİME HİZMET Kütüphanenin yeniden hayata döndürülmesi sürecinde iki kişi emek harcamış. Dolmabahçe'de görev yapan Akile Çelik ve Melda Açıkkan'ın yoğun çalışmalarıyla açılan Abdülmecid Efendi Kütüphanesi, 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarına dair yapılan araştırmalar için önemli bir belge merkezi oldu. Akile Çelik çalışmalarını şöyle anlatıyor:
"Kütüphaneye ait kalamozada (liste) 1952 yılında kütüphanede bulunan tüm kitapların kayıtları bulunuyor. Biz bu kitapları tek tek indirdik ve kayıtlarla karşılaştırdık. Bu arada kalamozada tek bir numarada gösterilen kitapların bir bağ halinde olduğunu gördük. O bağdan en az 150-200 kitap çıktı. Kitapların pek çoğunun iç kapağında Abdülmecid'in imzası bulunuyor." Kütüphanede yer alan kitaplar Osmanlıca, Fransızca, İngilizce ve Almanca. Atatürk'ün de kullandığı kütüphanede, Atatürk'e ait birkaç kitap da bulunuyor. Kısa zamanda araştırmacıya açılacak olan kütüphane, şimdilerde sadece gezilebiliyor.
Ece Koçal
|