kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Mayıs 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kriz öğretmenliği tercih ettiriyor

CİHAN
Giriş Saati : 01.05.2009 10:52
Güncelleme : 01.05.2009 16:10
Yeni Haber
Norveç'te yaşanan küresel kriz ile birlikte insanlar daha garanti işlere yönelmeye başladı. ..
Yaşanan kriz iş bulamayan veya bulamayacağını düşünen insanların üniversitelere yönelmesine neden oldu.

Üniversitelere yerleştirme kurumu Samordna Opptak'a başvurular geçen yıla göre yüzde 12.6 artış gösterdi. Yapılan başvurular 1996 yılından beri hiç bu kadar yüksek olmamıştı. Bu yıl 100 bin başvuru ile rekor kırıldı. Uzmanlar başvuruların rekor seviyede olmasına daha çok krizi neden gösteriyor. Artan işsizlik oranı ile birlikte gelecek birkaç yıl içinde iş bulma imkânının zor olacağını düşünen birçok kişinin bu kriz sürecini okuyarak atlatmayı tercih ettiği belirtiliyor.

Öğretmenliği ilk tercihine koyan aday sayısında ise yüzde 35 artış oldu. Kurum yetkilileri öğretmenliğe rağbetin krizden kaynaklandığını belirtiyor. Kriz ortamında daha garantili olan işlere yönelmenin doğal olduğuna dikkat çekiyor.

Norveç'te de en kolay iş bulunan ve çalışan açığının en çok olduğu işlerin başında öğretmenlik geliyor. Bu durumdan en çok memnuniyet duyan kişilerden birisi, Araştırma ve Yüksek Öğrenim Bakanı Tore Aasland. Yüksek öğrenime başvuruların kendisini çok memnun ettiğini belirten Aasland, "İnsanlar ileride en çok ihtiyaç duyacağımız branşlara başvuru yapmışlar" dedi. Ayrıca bu durumun kendisini çok şaşırtmadığını, kriz dönemlerinin beklenilen tablosu olduğunu vurguladı.

Oslo Yüksek Okulu Rektörü Sissel Ostberg de durumdan memnun olanlardan. İnsanların özellikle ihtiyaç duyulan alanlara yönelmesinin ancak memnuniyet verici olduğunu belirtiyor. Oslo Yüksek Okulu (HiO) her yıl 36 lisans ve 12 Master programına toplam 3 bin öğrenci alıyor. Şuan yüksek okulun 12 bin öğrencisi var. Öğretmenliğe olan başvuru ise yüzde 14,2 artış ile 659 kişi olarak gerçekleşmiş. Ancak ekonomi, mühendislik ve yönetim bilimlerindeki başvurularda hiç bir artış olmamış.

Dekan Sissel Ostberg, "Öğretmenlik, sağlık ve sosyal hizmetler alanlarındaki açığın önümüzdeki 5 yıl boyunca hala yüksek olacak" şeklinde açıklamda bulundu. Ostberg, "Söz konusu alanlarda her sene yeni bin öğrenci alınsa bile ancak 5 yıl sonra, Oslo ve Akershus bölgesindeki ihtiyaca cevap verilebileceğini" söylüyor. Veterinerlik ve mimarlık da krizden nemalanan bölümler arasında. Veterinerlik fakültesine yapılan başvurularda yüzde 12,6 mimarlık fakültesinde ise yüzde 11,75 artış olmuş.