kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Mayıs 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Maaşlar enflasyon kadar artırılsın

30.04.2009
Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, açıklanan enflasyon rakamları ile memur maaş artışları arasında uyum olması gerektiğini belirterek, "Maaşlar milli gelir içindeki payını korumalı" dedi..
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, açıklanan enflasyon rakamlarıyla memur maaş artışları arasında uyum olması gerektiğini söyledi. Yılmaz, enflasyon hedefiyle uyumlu ücret politikasında ısrarcı olduklarını kaydederek, "Maaşlar milli gelir içindeki payını korumalı. Onun üzerinde artmamalı diyoruz" dedi.
Kriz nedeniyle 2009 bütçesinde sapmalar olacağına dikkat çeken Yılmaz, nasıl telafi edileceği konusunda Hükümet'in taahhütte bulunmasını ve piyasalara perspektif sunmasını istedi.
Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, yılın ikinci Enflasyon Raporu'nu açıkladığı toplantıda şu mesajları verdi:
- ZAM YAPILMAMALI: Enflasyon hedefi ile uyumlu bir ücret politikası olmalı. Dolayısı ile maaşların, milli gelir içindeki payının mevcut seviyesini koruması ve artmaması gerekiyor. KEP'teki yüzde 3.6'lık küçülme bir tahmin. Revize edilebilir.
- BANKALARI ZORLAYAMAYIZ: Enflasyon düştükçe faiz indirimi devam edecek. Kredi sorunu, Türkiye'ye özgü değil, temelinde güven sorunu var. Bu nedenle piyasada likidite varsa da kredi verilebilir özel sektör kuruluşları, kredi talep etmekte isteksiz davranıyorlar, kredi talep edenler de bankalar tarafından krediye uygun bulunmuyor. Kısa sürede güven tesis edilmeli, zorlama ile olmaz. Şirketler ve tüketicilere verilen kredi faiz oranlarında aşağı doğru trend başladı.
- VERGİ GELİRİ AZALDI: Ekonomide daralma vergi gelirlerini olumsuz etkiledi. Bütçe dengesi hızlı bir bozulma eğilimi sergiledi. Bunu düzeltmek için dolaylı vergi düzenlemeleri veya fiyat ayarlamaları, kısa vadede enflasyonda oynaklığa neden olur.
- BORÇ İÇİN TEDBİR ALINMALI: Kamunu borçlanma gereğini azaltacak tedbirler alınmalı. Hükümet, mümkün olduğu kadar piyasa oyuncularına bir perspektif vermeli. Orta vadede ne tür bir maliye politikası, ne tür bir borç dinamiğinin gelişeceğini ortaya koymalı. Bugün itibariyle, borç milli gelir oranı bir miktar artacak, brütte yüzde 45, nette de yüzde 33-34 seviyelerine kadar yükselebilir. Dış finansman ihtiyacı 30 milyar dolar civarında. Çok daha aşağı noktalara geldi.
- 14.9 MİLYAR DOLARLIK KALEM: Dış dünya ile dengeyi sağlamak için net hata noksan kalemi konuldu. Buradaki 14.9 milyar dolarlık rakamın nereden geldiğinin açıklanması gerekir.
Haberin fotoğrafları