kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Mayıs 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Karadeniz'de petrolü sambacılar arayacak

30.04.2009
Brezilya'nın milli petrol şirketi Petrobras ile TPAO, Karadeniz'de petrol araması için 'Sondaj Platformu Paylaşım Anlaşması'na imza attı. İki şirket sondaj platformunu sırayla kullanacak..
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Brezilyalı Petrobras, Norveçli Ocean Rig firmasının da katılımıyla Sondaj Platformu Paylaşım Anlaşması imzaladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler imza töreninde yaptığı konuşmada, Brezilya ve sondaj platformunu sağlayacak Norveçli Ocean Rig ile üçlü bir yolculuğa çıktıklarını belirtti. Üç yıl süreli işbirliğinin daha uzun olacağına inandığını ifade eden Güler, futbol ve kahveden sonra petrol ve doğalgazla da işbirliği ve dostluğun daha da pekişeceğini dile getirdi.
Hilmi Güler, şöyle konuştu: "Burada iki hedefimiz var. Bunlardan biri petrol ve doğalgazı bulmaktı. İnşallah bunu gerçekleştireceğiz. İki ve üç boyutlu çalışmaları yaptık. 6 sondaj planlıyoruz. İkinci hedefimiz son derece büyük bir yatırım olan sondaj platformlarının Türkiye'de imali. Bu platformların Türk tersanelerinde yapımı konusunda inşallah ciddi bir adımı önümüzdeki günlerde atacağız. Bu, istihdam ve teknoloji açısından ülkemize katkıda bulunacak. Bu konuda Ulaştırma Bakanlığımız ile de görüşmelerimiz sürüyor.''

'40 YILLIK PETROL UMUYORUZ'
TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, Karadeniz'de keşif öncesinde bütün arama yatırımlarının Petrobras tarafından karşılanacağını belirten Uysal, 'Keşif yapıldıktan sonra üretim yatırımlarında TPAO da, hissesi oranında ortak olacak. Üretim yatırımlarının her biri 8-10 milyar dolarlık yatırımlardır. Keşif olursa arama maliyetlerine de iştirak edeceğiz'' dedi.
Uysal, "2002'den itibaren yurtiçindeki arama yatırımlarımız 50 milyon dolar civarında seyrederken, bugün sadece yurtiçinde 500 milyon dolara yakın bir arama bütçemiz var. Yurtdışını da koyduğunuz zaman 1 milyar dolarlık bir arama bütçesine erişmiş durumdayız.
2010 yılında sadece Karadeniz aramalarının bütçesini 1 milyar dolar olarak hedefliyoruz" dedi.
Elde edilen verilerin, Karadeniz'de Türkiye'nin 40 yıllık ihtiyacına yetecek miktarda, 10 milyar varil petrol ve 3 trilyon metreküp doğalgaz elde edilmesini beklediklerini anlatan Uysal, çıkarma maliyeti, yurtdışındaki fiyatının iki katı olmadıkça, Türkiye'deki petrolün, Türkiye için ekonomik olduğunu ifade etti.