kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Mayıs 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Ne otomotiv ne de tekstil ihracatın lokomotifi altın!

KERİM KARAKAYA
30.04.2009
Krizle birlikte başlayan mücevher ihracatındaki artış devam ediyor. Mart ayında 1 milyar dolar, krizden bu yana ise 5 milyar doların üzerinde mücevher ihraç edildi..
Altın gibi kıymetli madenlerdeki yükseliş, mücevher sektörünü ihracat rekortmeni yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan dış ticaret istatistiklerine göre son 3 aydır en fazla ihracatı mücevher sektörü gerçekleştirdi. Mart'ta 1 milyar dolar, krizden bu yana ise 5 milyar doların üzerinde altın ve mücevher ihracatı yapıldı. Mart'ta yapılan toplam 8 milyar dolar ihracatın yüzde 13'ünü mücevher oluşturdu.

'YASTIK ALTI ÇIKTI'
Dünya Altın Konseyi Türkiye Genel Müdürü Murat Akman, krizle birlikte yastık altındaki altınların piyasaya çıktığını ve bunun da ihracat artışında etkili olduğunu belirtti.
Her kriz döneminde benzer gelişmeler olduğuna dikkat çeken Akman "Bu altınlar piyasaya çıkarak, zor dönemde ekonomiye önemli katkıda bulunur. 1994 ve 2001 krizleri sonrasında da altın ihracatının ekonomiye önemli katkıları olmuştu" dedi. Akman, altın ihracatındaki artışın devam etmesini beklemediğini belirterek, "Krizle birlikte bir şok yaşandı. Fiyatlar aşırı artmıştı. Artık şok atlatılmaya başlandı. O nedenle, altın ihracatından artışın devamını beklemiyorum" dedi.

'İHRACATI ALTIN KURTARDI'
Finansinvest Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı ise Mart'ta toplam 8 milyar dolarlık ihracatın 1 milyar dolarının altından kaynaklandığına dikkat çekti. Tokalı "Altın fiyatları çok ciddi şekilde yükselmişti. İnsanların kriz ortamında nakite ihtiyaç duyması nedeniyle yastık altındaki altınlar sisteme girdi. Son aylarda mücevher ihratında çok ciddi bir sıçrama yaşandı.
Mart'ta, ihracatı altın kurtardı diyebiliriz. Ama bu trendin devam etmeyeceğini düşünüyorum. Çünkü hem sisteme çıkacak altın miktarı azaldı, hem de altın fiyatları yüzde 10'a yakın düştü. Nisan ayında aynı katkının olacağını sanmıyorum" dedi.