kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Evlenip işçisini çıkarmayan KOBİ düşük vergi ödeyecek

24.04.2009
Hükümet şirket birleşmelerini teşvik edecek. Yıl sonuna kadar birleşen ve çalışan sayısını azaltmayan KOBİ'ler üç hesap dönemi düşük kurumlar vergisi ödeyecek..
Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıya göre, haciz bildirileri posta yerine elektronik ortamda da yapılabilecek. Başbakanlık'a yapılan motorlu taşıt teslimi ve kiralanması; KDV, ÖTV dahil her türlü harç ve ücretlerden istisna olacak. Tasarının ayrıntıları şöyle:

* KOBİLERDE BİRLEŞMEYE TEŞVİK: 31 Aralık 2009'a kadar birleşmeleri halinde KOBİ'lerin 3 hesap döneminde elde ettiği kazançlara, indirimli kurumlar vergisi uygulanacak. Birleşilen kurumun vergi borçlarını ödeyeceğini taahhüt etmesi ve 3 yıl süreyle 1 Nisan 2009'dan önce verilen son aya ilişkin sigorta bildirgelerine göre istihdam edilenlerin toplamından az olmamak üzere aylık istihdam sağlaması şartları aranacak.

* TARIM ÜRÜNÜNE VERGİ MUAFİYETİ: Lisanslı depo işletmesine teslim edilen tarım ürünleri için, ürün senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar, 31 Aralık 2013 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesna olacak.

* TIR'A 550 LİTRE YAKITTA KDV İSTİSNASI: Standart depolarda istisna uygulanacak motorin miktarı TIR çekicilerinde 550 litreyi, istiab haddi 15 tona kadar olan (15 ton dahil) kamyon ve tankerlerde 300 litreyi, istiab haddi 15 tonun üzerinde olan kamyon ve tankerlerde ise 400 litreyi aşamayacak. Bu istisna miktarları, araçların frigorifik depoları için ayrıca uygulanacak.

* KOOPERATİF KONUTU DA KDV ÖDEYECEK: Konut yapı kooperatifi üyelerine, konut teslimlerinde uygulanan KDV istisnası 2010'da kaldırılacak. Değişiklik "bina inşaat ruhsatı'' düzenlemenin yürürlüğünden sonra alınmış konutların tesliminde geçerli olacak.

* MAKİNE YATIRIMINA KOLAYLIK: 31 Aralık 2011 tarihine kadar tamamlanmak üzere projelendirilen ve toplam proje bedeli içerisinde en az 200 milyon lira tutarında makine ve teçhizat alımı öngörülen yatırımlarda, yeni makine ve teçhizatın teslim veya ithalinde ödenen KDV, yatırımcı mükellefe 3 aylık dönemler itibarıyla Maliye Bakanlığı'nca iade edilecek.

* KIZILAY'A BAĞIŞA MUAFİYET: Kızılay'a makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdi bağış ve yardımlar, kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurum kazancından indirim yapılacak.

Başbakanlık araçları vergi dışı bırakıldı
* Başbakanlığa motorlu taşıt teslimi ve kiralanması, KDV, ÖTV dahil her türlü harç ve ücretten muaf olacak

* İşsizlik tazminatı gelir vergisinden muaf olacak

* Haciz bildirileri elektronik ortamda da tebliğ edilecek

* 31 Aralık 2009'a kadar birleşen ve 3 yıl süreyle istihdam sayısını düşürmeyen KOBİ'nin 3 hesap döneminde elde ettiği kazanca indirimli kurumlar vergisi uygulanacak

* En az 200 milyon liralık yatırım için ithal edilen makine ve teçhizatın KDV'si yatırımcıya 3 aylık dönemler itibariyle iade edilecek

* Kızılay'a yapılan bağışlar gelir vergisinde indirilecek

* Kooperatiflerin konut teslimleri 2010'dan itibaren genel KDV rejimine tabi olacak

* Şans oyunlarından dağıtılan ikramiyelerin istisna haddini aşan kısmından veraset ve intikal vergisi kesilecek