kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

15 milyon doları AR-GE için harcadı! Deposunu robotlara teslim etti

18.04.2009
Bilim İlaç, ar-ge merkezinde geliştirdiği ilaçları birbiri ardına AB ülkelerinden ve ABD'den onaylatıyor..
ARAŞTIRMA-geliştirme faaliyetleri Türkiye'de yakın bir zamana kadar geri planda kaldı. Ancak sanıyorum özellikle ilaç üreticileri bu konuda yakında isimlerinden söz ettirecek başarılara imza atacak. Bülent Karaağaç, tam 4 bin 500 metrekarelik bir alana yayılan Ar-Ge bölümünü gezdirirken, yeni satın aldıkları cihazlara dikkat çekiyor.
"500 bin dolar verdiğimiz makineler var. Buradaki insan kaynağı bizim için çok kıymetli. Katma değer yaratmaya çalışıyoruz" diyor ve şu anda 2 ilacı Almanya'da onaylattıklarını, bir ilaç için de İngiltere'ye müracaat ettiklerini anlatıyor. Ar-Ge'de 110 bilim insanı çalışıyor. İleri teknolojiye sahip makine, cihaz ve ekipman sayısı 220'yi buluyor. Bilim İlaç'ın araştırma-geliştirme faaliyetlerine ayırdığı payın 443 milyon dolarlık cirosunun yüzde 2.5'i olduğunu öğreniyorum.

İNSANSIZ DEPO!
Bülent Karaağaç, son 3 yılda ar-ge bütçesinde yüzde 275'lik bir artış yaptıklarını, krizin derinleştiği 2009 yılında ise 5 milyon dolarlık ilave bir yatırım planladıklarını anlatıyor. Bilim İlaç'ın arge'si 15 milyon dolara mal olmuş.
Kuşkusuz ar-ge kadar önemli bir başka bölüm de tesisin depo bölümü.
Dıştan görüntüsü kadar içeride kullanılan teknoloji de dikkat çekiyor.
Depo tamamen insansız çalışıyor.
Düşünün 38 metre yüksekliğinde ve 50 metre genişliğindeki bir alandan söz ediyoruz ve içeride bütün komutlar bir bilgisayardan veriliyor ve ordan oraya koşuşturan da bu komutları alan robotlar. Alman Schafer'den temin edilen bilgi ve bakım desteğiyle çalışan tam otomatik depo robotlar tarafından yönetiliyor. Karaağaç, böylece iş kazalarının yok edilmesini hedeflediklerini söylüyor.

13 MİLYAR $'LIK PAZAR
Gelelim Türkiye'deki ilaç pazarına. 2008 yılı verilerine göre, Türkiye'de 13 milyar liralık ilaç satılmış. Bilim İlaç ise bu pazardan yüzde 4.5 pay alarak dördüncü sırada yer almış. Bülent Karaağaç'ın anlattığına bakılırsa, Türkiye'de doktorların yazdığı her 100 reçetenin 6.2'si Bilim İlaç ürünlerinden oluşmuş.