kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ege'de it dalaşına Obama molası

Ceyda KARAASLAN
18.04.2009
Ege'de eğitim uçuşu yapan Türk F-16'larına 'hava sahası ihlali' diyerek sataşan Yunan pilotlar, Obama'nın Türkiye ziyareti sırasında müdahaleden kaçındı..
ABD başkanlık koltuğu için aday olduğu günden beri hem ülkesinde hem dış siyasette barış ve diyalog yanlısı mesajlar veren Başkan Barack Obama'nın Türkiye'ye gelişi Ege'de iki komşunun 'it dalaşına' da mola verdirdi. Ege hava sahasında eğitim uçuşu yapan Türk askeri uçaklarına hemen hemen hergün önleme yapan Yunanistan hava güçleri Obama Türkiye'deyken müdahale uçuşu yapmadı. Yunanlı pilotların batı basınına verdikleri bir röportajda bu bizim günlük hayatımızın bir parçası dediği savaş uçakları arasındaki it dalaşı bu yılın başından bu yana bile tam 266 kez gerginliğe yol açmıştı. Ancak Obama'nın iki günlük ziyaretinde Türk F-16'ların eğitim uçuş programlarını değiştirmemesine rağmen Yunanistan savaş uçaklarının hiç bir müdahalede bulunmamaları dikkat çekti. Müdahale uçuşları nedeniyle Yunanistan'la Türkiye arasında uzun yıllardır gerginlik yaşanıyor. Bu sorun, özellikle askeri kanattan her platformda dile getiriliyor.

BÜYÜKANIT: TEK SORUNUMUZ BU
Görevde olduğu sürece konuyu Yunanlı mevkidaşlarıyla gündeme getiren eski Genelkurmay Başkanı emekli Org. Yaşar Büyükanıt, perşembe günü "Eğer bu sorun aşılırsa, Yunanistan'la aramızda bir sorun kalacağını düşünmüyorum" dedi. ABD Başkanı Obama'nın göreve gelir gelmez, Atina'yı pas geçerek Ankara'ya gelmesi Yunanistan'ı rahatsız etmişti. Yunan basını Obama'nın Yunan diplomasisini zor duruma soktuğu iddia ederek "Obama, Ankara'nın değerini yükseltip, Atina'yı unutuyor", "Washington'dan soğuk duş" başlıklı haberler yayınlamıştı.