kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Rafineri için düğmeye basıldı... Genel Müdür Yardımcısı Altıparmak, Hatay Dörtyol'da rafineri kurmak için 4 bin dönümlük arazi aldıklarını belirterek şöyle konuştu: "Bugünden yarına rafineriyi kuracağız demek değil. Ortak bir şekilde imkânları değerlendireceğiz. Yabancı yatırımcılardan teklif var. Yerli yok daha çok yabancılar var. Arazinin tapu işlemlerini yeni bitirdik."

"Kanatlarımız kırıldığı için Irak'ta zorlandık"

EVRİM ERGİN
18.04.2009
TPIC Başkanı Galip Özbek, Tüpraş ve POAŞ özelleştirmelerinin kurumun hareket kabiliyetini azalttığını belirterek "Kanatlarımız kırıldığı için Irak'ta zorluk çektik" dedi..
TPAO'nun uluslararası yatırım şirketi TPIC'in Başkanı Galip Özbek, Tüpraş ve POAŞ özelleştirmelerinin ardından TPAO'nun kanatlarının kırıldığını belirtti ve ekledi: "TPAO olarak Irak'ta sıkıntı çektik. Çünkü kanatlarımız kırık. Evet, TPAO Türkiye'nin finansal açıdan güçlü şirketlerinden birisi ama uluslararası piyasalarda yeterince büyük değiliz." Türkiye'nin enerji savaşlarında söz sahibi olabilmesi için küresel ölçekte bir milli şirkete sahip olması gerektiğine dikkat çeken Özbek, "Bu konumdaki bir ülkenin milli petrol şirketinin aslında entegre yapıda olması gerekiyor. Piyasaya baktığımız zaman arama üretimden dağıtıma kadar şirketler entegre bir yapıda. Mesela Brezilya'nın Petrobras şirketinin TPAO kurulduğu zaman adı bile yoktu. Bugün dünyanın her tarafında arama üretim faaliyetine giriyorlar" dedi.

'BATI'DA SATAN YOK'
"Eğer gücümüzü koruyabilseydik şu anda uluslararası projelerde söz sahibi olan şirketlerden biri olacaktık" diyen TPIC Başkanı Özbek, "Ama şu anda sadece arama ve üretim şirketiyiz. Bizim yeterince tecrübemiz var. Bunu elbirliğiyle bir yerlere getirmemiz lazım" diye konuştu. TPAO'nun geçmişte sektörün gelişmesini bizzat kendi yatırımlarıyla oluşturduğunu belirten Özbek şunları söyledi: "Petrol ve doğalgaz stratejik önem taşıyor, o ülkeler ona göre davranıyorlar. TPAO'ya da bakarken aynı şekilde bakmak gerekiyor." TPAO Genel Müdürü Yardımcısı Murat Altparmak ise, şirket olarak ülke genelindeki arama faaliyetlerine yoğunlaştıklarını belirterek, "Derin denizlerdeki kısmın daha önce sismik safhasındayken sondaj aşamasına geçiyoruz. Sondaj yapılacak alanlar 2 bin metre derinliğe inilecek. Burada bir kuyunun maliyeti 150 - 200 milyon dolar civarında. Buradan sonraki aşamada üretime geçmek de 20-25 milyar dolarlık yatırımı gerektiriyor" diye konuştu.