kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Türk bankaları bölgesel güç için Şam'ı aşındırıyor

18.04.2009
Küresel krizde rüştünü ispatlayan Türk bankaları bölgesel açılımlara hız verdi. Bölge ülkelerine odaklanan bankacıların yeni gözdesi Suriye oldu..
Küresel kriz ortamında son derece başarılı bir sınav veren ve bu büyük buhrandan alınlarının akıyla çıkmayı başaran Türk bankacılar gözlerini şimdi de yurtdışına çevirdi.
Ortadoğu ve Balkanlar bölgesinde bölgesel güç olmak isteyen bankaların gözünü diktiği ülkelerin başında ise Suriye geliyor. Sınır komşumuzun dünyayı sarsan ekonomik krizden hemen hemen hiç etkilenmemesi ve bankacılık alanında ciddi bir potansiyele sahip olması Türk bankacıların bölgeye olan ilgisini artıran hususların başında geliyor.

HALKBANK KARARLI
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Suriye'de bankacılık yapmak için hareket geçen ilk bankanın kendileri olduğunu ifade ederek, "Yaklaşık dört yıldır Suriye'de bankacılık yapmanın yollarını arıyoruz. Bu konuda muhataplarımızla görüşmelerimiz hâlâ sürüyor. Şu an için ilk etapta bir şube açmayı planlıyoruz" dedi.
Suriye'de yatırım yapmayı planlayan bir diğer kamu bankası da Halkbankası. 2007'de resmi olarak çalışmalara başlayan bankanın yöneticileri bu ülkede yatırım yapma konusunda oldukça istekli. Adının açıklanmasını istemeyen bir banka yetkilisi Halkbank'ın yurtdışında çok fazla operasyonu bulunmadığına dikkat çekerek, "Suriye'de bankacılık yapma konusunda çok ama çok istekliyiz" diye konuştu.
Halkbank'ın bu ülkede ilk önce banka kurmak istediğini kaydeden yetkili, "Suriye Bankalar Kanunu yüzde 49'dan fazla yabancı payına müsaade etmediği ve bürokrasi ağır işlediği için işler yavaş ilerliyor. Yabancı payı artarsa banka kurabiliriz ama artmazsa en azından bir şube açmayı düşünüyoruz" açıklamasını yaptı. Bölgeye yatırım yapma konusunda kamu bankaları kadar özel bankalar da istekli.