kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Yerli, yabancı tahvile üşüştü

08.04.2009
Hazine son yılların en başarılı ihalelerini Nisan'da yaptı. Yerli ve yabancı bankaların yoğun ilgisi ile Hazine 11.2 milyar TL borçlanırken, 41.3 milyar TL'lik rekor talep geldi..
Hazine borçlanmakta zorluk çekmiyor. 2007'den bu yana en parlak ihalelerini Nisan'da yapan Hazine, son 3 günde 11.2 milyar TL borçlandı. Hazine'nin düzenlediği 3 ihaleye rekor düzeyde, toplam 41.3 milyar TL teklif geldi. Dün düzenlenen yeni gösterge tahvil ihalesine yabancı ve yerlilerden yoğun talep gelirken, değişken faizli tahvil ihalesine yerli bankalar damgasını vurdu.

İHALELERE REKOR TALEP
Hazine'nin dün düzenlediği 22 ay vadeli yeni gösterge tahvil ihalesinde bileşik faiz yüzde 13.35, değişken faizli tahvil ihalesinde dönem faizi yüzde 3.64 oldu. Yeni gösterge tahvil ihalesinde, ROT dahil (Rekabetçi Olmayan Teklif) toplam 19.3 milyar TL teklif gelirken, 2.8 milyar TL'lik satış yapıldı. Basit faiz yüzde 14.8, bileşik faiz ise yüzde 13.35 oldu. Değişken faizli tahvil ihalesine ise ROT dahil 11.7 milyar TL teklif geldi. Hazine bu teklifin yalnızca 4.1 milyar TL'sini karşıladı.

'YABANCILAR GERİ DÖNDÜ'
Eurobank Hazineden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mutlu Akpara, IMF anlaşmasına yönelik artan umutların tahvillere ilgiyi artırdığını belirtti. Akpara, "Yerli bankalar, tahvillere yoğun talep göstermeye devam ediyor. Ancak uzun zamandır piyasayı izleyen yabancılar da geri döndü. O nedenle tahvillere artan talepte yabancıların etkisi büyük oldu" dedi. Bono piyasasının eski güzel günlerine kavuştuğunu vurgulayan Akpara, piyasa faiz oranlarının daha da gerilemesini bekliyor. "İhalelere gelen talep ikincil piyasada da hissedildi. İşlem hacmi oldukça iyiydi" diyen Akpara, "Faiz oranlarının gevşemesinin devamını bekliyorum. Faizlerin yüzde 13'ün altına gerilemesi için gerekli ortam oluştu" dedi.