kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Manipülasyon davası ile sarsılan küçük hisseler dün yükselişe geçti. Son 4 gündür sert düşen hisseler, manipülasyon yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 27 kişinin serbest bırakılması sonrası tavan yaptı. Merko yüzde 16.98, Viking Kâğıt yüzde 16.67, Van Et yüzde 15 değer kazandı.

Merkez Menkul'ün kapatılması 'uyuyan hesap'ları hatırlattı

KERİM KARAKAYA
08.04.2009
SPK tarafından kapatılan Merkez Menkul'ün, müşteri hesaplarında usulsüz işlem yaptığı belirtiliyor. Uzmanlar 'Uzun süre kullanmadığınız hesaplarınızı kontrol edin" diyerek uyarıyor..
Türkiye'de bir aracı kurum daha tarihe karıştı. Ankaralı Merkez Menkul Değerler, Sermaye Piyası Kurulu (SPK) tarafından kapatıldı. Tüm yetki belgeleri iptal edilen şirketin, müşterilerin hesaplarında usulsüz işlem yaptığı gerekçesiyle kapatıldığı belirtiliyor. Merkez Menkul Değerler'in sahibi Yusuf Uzunyol 1987 yılında Türkiye'nin ilk döviz bürosu olan Merkez Döviz'i kurmuştu.SPK, 2007 yılından itibaren, uygunsuz işlemler yaptığı gerekçesiyle Merkez Menkul Değerler'e toplam 500 milyon TL'yi bulan ceza vermişti. Merkez Menkul Değerler'in küresel krizin etkisiyle gelir elde edemeyince, sermaye yeterliliği kriterlerini yerine getiremez olduğu, bu andan itibaren şirketin, yatırımcıları mağdur edecek uygulamalar başlattığı iddia ediliyor. Merkez Menkul Değerler'de hesap açtıran yatırımcıların hesaplarındaki hisselerin, bankalardan kredi alabilmek için teminat olarak gösterildiği ileri sürülüyor. Hesaplarda, müşterilerin izni olmadan çeşitli işlemler yapıldığı da iddialar arasında.

HESAPLARA DİKKAT!
Son olay Türkiye'de ilk değil. Daha önce fona devredilen başka aracı kurumların da, müşterilerinin hesaplarında uygunsuz işlemler yaptığı tespit edilmişti. Yıllarca borsada işlem yapmamasına rağmen, birçok yatırımcı iradeleri dışında hesapları ile oynandığı için mağdur edildi.

PEKİ NE YAPMAK LAZIM?
Uzmanlar uzun süre kullanılmadığı için 'uyuyan hesap' diye adlandırılan hesaplarının uygunsuz kullanılması riskinin hâlâ mevcut olduğuna dikkat çekiyor. Piyasaları düzenli olarak takip etmeyen yatırımcılar Merkezi Kayıt Kuruluşu vasıtasıyla hesaplarını kontrol edebilir, "444 0 655" numaralı telefonla hesapları hakkına bilgi alabilir ve blokaj koydurabilir.