kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
SİZİN YARATTIĞINIZ DÜNYA... Türkiye’deki son saatlerini gençlere ayıran Obama samimi bir sohbet yaptı. Obama gençlere "Dünya sizin yarattığınız dünya olacak" dedi.

Davos'ta siz olsanız ne yapardınız?

BURCU YAKAR
08.04.2009
Gençlerle buluşan ABD Başkanı Obama'nın "Kürt azınlık" ifadesi dikkat çekti. Obama "Davos'ta Başbakan Erdoğan'ın yerinde siz olsaydınız ne yapardınız" sorusuna "Yorum yok" yanıtını verdi..
ABD Başkanı Obama Türkiye'deki son saatlerini gençelere ayırdı. Obama tarihi Osmanlı binası Tophane-i Amire binasındaki kısa konuşmasına "İstanbul'a sadece güzel manzara izlemeye gelmedim" diyerek başladı. İki ülkenin ortaklığını yinelemek için, Türkiye bölgede ve dünyada önemli bir noktada bulunduğu için, ikili ilişkileri yeniden inşa etmek için geldiğini vurguladı. "Birlikte çalışmanın yolunu bulmalıyız. Yeni bir ortaklık izlemek istiyorum. Eğitimin daha iyi olması, sağlık sisteminin geliştirilmesi için neler yapabileceğimizi görüşmeliyiz" diyen Obama, ülkesinin imajıyla ilgili de şöyle dedi: "ABD'nin bencilleştiği, kabalaştığı yanlış bir algı. Dünyadaki her ülke gibi ABD de hatalar yaptı. Ama son 200 yıldır daha iyi bir birlik kurmak için çalışıyoruz..."

EZANDAN ÖNCE UYARI
Ezan başlamadan önce konuşmasını ve soru-cevap bölümünü bitirmek istediğini vurgulayan Başkan, duvarlar yerine köprü kurulması gerektiğini vurguladı. Eğitim sisteminin önemine değinirken, babasının da Kenya'dan çıkıp ABD'de annesiyle bu sayede tanıştığını anlattı. Çaba gösteren herkesin ABD'de başarılı olacağını, aksi halde adı Barack Hüseyin Obama olan birinin başkan seçilemeyeceğini söyledi. "Dünya, sizin yarattığınız dünya olacak" dediği öğrencilere "köprüler kurarken ABD'de bir dost bulacaklarını" söyledi. Ardından mikrofonu onlara teslim etti. Soru soracak öğrencileri kendisi seçen Obama, ilk olarak çevre koruma anlaşması Kyoto protokolünü ne zaman imzalayacağı sorusuyla karşılaştı. Obama, "Yakında adım atmazsak sonuçları korkunç olacak" diye söze başladı. "Sıcaklık 3-4 derece artacak, okyanuslar yükselecek. O zaman güzel İstanbul ne olur bilemiyoruz" dedikten sonra "yakında anlaşmaya hazırlandıklarını" söyledi. Bir sonraki öğrenci, Anıtkabir'deki deftere yazdığı sözlerden yola çıkarak "yurtta sulh, cihanda sulh için ne adım atacağını; bu konuda gençlerin nasıl yardım edebileceğini" sordu. İran ve benzeri gündemdeki konuların çok zor adımlar olduğunu söyledi ve ekledi: "Saf değilim. Önemli olan diyalog. Silahlanma tehlikeyi deyip kendi nükleer silahlarımızı azaltmazsak, en çok sera gazını biz üretirken iklim değişikliği tehlikeli dersek olmaz. Liderlik göstermemiz, adım atmamız lazım." En çok gülüşmelere yol açan cümle, Obama'nın "Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği destek üzerine, Sarkozy'nin çıkışı" na verdiği yanıt oldu. Obama, "Doğru. ABD, AB'nin bir üyesi değil. Ancak bu, benim fikrim olamayacağı anlamına gelmiyor. Zaman zaman Fransa'nın da ABD ile ilgili fikirleri olduğu gibi..." deyince herkes kahkahaya boğuldu. Obama, "Türkiye, NATO üyesi olabiliyor, müttefiklerini korumak için askerlerinin hayatını riske atıyorsa neden AB'ye kayısı satamasın? Neden seyahat özgürlüğü olmasın?" dedi.

'KÜRT AZINLIK' İFADESİ
Toplantının en can alıcı ifadeleri ise, bir öğrencinin "Bush gitti, sadece yüzler değişti. Çekirdek siyaset aynı kaldı diyorlar. Farkınız nedir? Siz Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulmasına izin verecek misiniz?" şeklindeki sorusuna aldığı yanıttaydı. Başkan, "Bizim pozisyonumuz çok net. Türkiye'nin toprak bütünlüğü. NATO müttefikleri de bunu korumaktadır. Türkiye'yi parçalamaya yönelik herhangi bir şeye karşıyız. Türkiye'deki Kürt azınlığın eşit fırsatlara sahip olarak bu toplumda özgürce ilerlerse sorunun çözüleceğine inanıyorum. Etnik ve dini azınlıklar toplumun bir parçası olmalı..." diye yanıt verdi. Bush'la farklılıklarının zamanla görüleceğini, hemen bir adım atılamayacağını belirten Obama, "4 yıl sonra belki çıkıp yaptıkların çok da farklı değil diyeceksiniz. Umarım o sonuca varmayız" dedi. El Kaide tehdidini yok etmek için gerekenlerin yapılması gerektiğini, bunun için özür dilemeyeceğini de ekledi. Davos'ta Erdoğan'ın yerinde kendisi olsa nasıl davranacağının sorulması üzerine ise Obama, soruya yanıt vermesinin doğru olmayacağını belirterek, Ortadoğu'da iki devletli çözümün mümkün olduğuna inandığını söylemekle yetindi.