kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Eni, Mavi Akım'ı Türkiye'den İtalya'ya uzatmayı planlıyor

07.04.2009
Mavi Akım Hattı'nın Türkiye ve Yunanistan üzerinden İtalya'ya kadar uzatılması gündemde. İtalya Sanayi Bakanı Claudio Scajola biri Trieste diğeri Brindisi olmak üzere iki farklı rota üzerinde çalıştıklarını kaydetti..
Rus doğalgazını Karadeniz'in altından Türkiye'ye ileten Mavi Akım Hattı'nın Türkiye'den İtalya'ya kadar uzatılması düşünülüyor.
Rus doğalgazının Batı ülkelerindeki en büyük alıcılarından İtalyan Eni, Mavi Akım'ın Türkiye ve Yunanistan üzerinden Brindisi ya da Trieste kentine ulaşmasını sağlayacak proje üzerinde çalışıyor. İtalya Sanayi Bakanı Claudio Scajola, biri güneydeki Brindisi diğeri kuzeyde yer alan Trieste kenti olmak üzere iki rota üzerinde çalıştıklarını bildirdi. Scajola, iki rotadan birini ya da her ikisini birden seçebileceklerini kaydetti.
İtalya'nın en büyük enerji şirketi Eni SpA ve Rus Gazprom, yılda 16 milyar metreküp gaz taşıma kapasitesini sahip olan Mavi Akım'ın Samsun'a kadar olan bölümünün inşaası için yarı yarıya ortak oldukları Transco adlı bir şirket kurmuştu.

KAPASİTESİ ARTIRILABİLİR
Mavi Akım Hattı'nın İsrail'e kadar uzatılmasını isteyen Rusya Başbakanı Vladimir Putin 3 Nisan'da RIA Novosti gazetesine yaptığı açıklamada İsrail'in doğalgaz ihtiyacının karşılanması için Mavi Akım'ın kapasitesinin artırılabileceğini kaydetti.
İtalyan Eni Şubat ayında Avrupa Birliği'nden Güney Akım projesi için destek istemişti. Rusya'dan Karadeniz'in altından geçerek Bulgaristan'a ulaşacak olan, Türkiye'nin dahil olmadığı Güney Akım Projesi'nin, Hazar gazını Türkiye üzerinden Güneydoğu Avrupa'ya iletecek Avrupa Birliği destekli Nabucco'ya rakip olması planlanıyor. Gazprom ile Eni 2007 yılında Güney Akım projesini inşaa etmek için anlaşmıştı.

ENİ, GAZPROM NEFT'İ SATTI
Rusya'nın devlet enerji şirketi Gazprom, petrol çıkarma ve dağıtım birimi Gazprom Neft'in İtalyan enerji şirketi Eni'nin elinde bulunan hisselerini almak için 4.2 milyar dolarlık anlaşmaya imza attı. Ancak Gazprom, İtalyan şirketlerinin elinde bulunajn bazı Rus doğalgaz varlıklarının geri alımını Nisan ayının sonuna kadar erteledi. İtalyan enerji şirketi Eni'nin CEO'su Paolo Scaroni, gelecek birkaç hafta içinde, İtalya'nın Rusya ile Karadeniz'den Bulgaristan yoluyla Avrupa'ya doğalgaz sevk etmesi planlanan Güney Akım projesi hakkında görüşeceğini belirtti.

3.3 milyar dolara mal oldu
- Yaklaşık 3 milyar 300 milyon dolara mal olan Mavi Akım Hattı 1997 yılında başlamıştı.
- 1200 kilometrelik boru hattının 380 kilometresi, Karadeniz'in altından geçiyor.
- Deniz altındaki boru hattı, 2 bin 140 metre ile yeryüzünün en derindeki boru hattı.
- Mavi Akım projesi için 1997 yılında imzalanan anlaşma Türkiye'nin 25 yıl süreyle, Rusya'dan yılda 16 milyar metreküp doğalgaz satın almasını öngörüyor.