kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bankaların % 12 ile toplayıp 25'le para satması insafsızlık

07.04.2009
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yüzde 12'yle mevduat toplayan bankaların yüzde 25'le kredi verdiğine dikkat çekerek "Her sektör zarar ederken bankalar kâr patlaması yaptı, şikâyetçiyiz" diye konuştu..
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu bankalara hükümete önemli uyarılarda bulundu. Bankaların mevduatı yüzde 12-12.5'ten topladığını kredileri ise yüzde 25'lerden verdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Her sektör zarar ederken bankacılık sektörü kar patlaması yaşıyor. Bu insafsızlık. Üstelik bize yüzde 25'lerle kredi vermeyen bankalar kamuya yüzde 14'lerle borç veriyor" dedi. Hisarcıklıoğlu'nun değerlendirmeleri özetle şöyle:

* ŞİKÂYETÇİYİZ: Bankalardan 'reel sektöre kredi vermiyor' diye şikayetçiyiz. 30 Eylül 2008-30 Mart 2009 arasında yurt içi TL kredi hacminde daralma 14 milyar lira. Yani bankacılık sektörü bize verdiği kredilerde 14 milyar TL azalma yaptı. Niye biliyor musunuz? Devlete borç verebilmek için. Bakın menkul değerler portföyünde yani bono almada... Tam 31 milyar TL artış var. Çünkü paraya ihtiyacı olan daha güvenilir bir yer var. Bankacılar da bizden kestiler oraya vermeye başladılar. Bize de insafsızca yükleniyor.

* KÂR PATLAMASI YAPTILAR: Dikkatinizi çekmek istiyorum, her sektör kaybederken bankacılık kar patlaması yaşıyor. Bunun altında yatan neden şöyle özetlenebilir: 'Mevduatınıza bankada ne faiz veriyorlar yüzde 12- 12.5... Kredi almaya gittiğimde ne faiz uyguluyorlar? En sağlama 20, verilebilecek kişiye de 25. İki kat fark var. Böyle bir şey olmaz bu insafsızlık. 12.5 ile mevduat toplayacak, 25 ile de kredi verecek. Bu kabul edilemez. Biz ağlarken birilerinin gülmesi mümkün değil.

* BORÇLANMA AZALTILMALI: Bankalar mevduatı yüzde 14'le devlete satıyor. Aslında bankacı olarak 'bonoda kar yok, yüzde 25'le sana vermeyim demeli. Ama onlar işi sağlam görüp devlete borç veriyor. Onun için devlet borçlanma ihtiyacını azaltmalı.