kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kot taşlama işçilerinin emeklilik hakkı

AA
Giriş Saati : 07.04.2009 15:11
Güncelleme : 07.04.2009 15:19
Yeni Haber
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kot taşlama işçilerinin, çalıştıkları iş yerinde meslek hastalığına yakalandıklarının tespiti halinde, sigorta süresi ya da prim ödeme gün sayısına bakılmadan emeklilik hakkı bulunduğunu bildirdi.

Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, çalışanlara, iş kazalarında olduğu gibi meslek hastalığına yakalanmaları halinde iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası kapsımında iş göremezlik geliri (emekli aylığı) bağlanabildiğini ve çalışanların sağlık yardımından yararlanabildiğini belirtti.

Bu durumdaki çalışanlara emekli aylığı bağlanırken sigortalılık süresi veya prim ödeme gün sayısı şartlarının aranmadığını vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

''Kot taşlama işçilerinin, çalıştıkları iş yerinde meslek hastalığına yakalandıklarının tespiti halinde, sigorta süresi ya da prim ödeme gün sayısına bakılmadan emeklilik hakkı bulunuyor. Hatta herhangi bir iş yerinde sigortalı bildirimleri yapılmadan çalıştırılanların da bu iş yerinde çalıştıklarının denetim elemanlarınca tespit edilmesi halinde, yetkili meslek hastalıkları hastanelerine sevkleri yapılmakta ve meslek hastalığına yakalandıkları tespit edilmesi durumunda da emeklilik hakkı verilmektedir.''
Bakanlığın İş Teftiş Kurulunca, iş kazası ve meslek hastalığı riskinin yüksek olduğu iş yerlerinde denetim çalışmalarının devam ettiği bilgisini veren Çelik, özellikle kot taşlama iş yerlerine yönelik son yıllarda yoğun bir denetim çalışması yapıldığını kaydetti.

Bakan Çelik, bu çerçevede 2008 ve 2009'un ilk 3 ayında 149 iş yerinin denetlendiğini, 11 iş yerinin kapalı olduğunun tespit edildiğini, 60 iş yerinde ise teftişlerin sonuçlandırıldığını bildirdi. Denetimi yapılan iş yerlerinden 1'inin kapatıldığını ifade eden Çelik, yapılan inceleme ve denetimlerde tespit edilen eksiklerle ilgili idari para cezası uygulandığını bildirdi.

Faruk Çelik, kot taşlama iş yerlerinde çalıştıkları ve meslek hastalığına yakalandıkları yönünde Sosyal Güvenlik Kurumuna ihbarda bulunan Bingöl'ün Taşlıçay ve Toklular köylerinde ikamet eden işçilerle ilgili denetimlerin de yapıldığını, meslek hastalıkları durumlarına göre kendilerine iş göremezlik geliri bağlanabileceğini kaydetti.