kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ağrı kesicilerin kesemediği ağrıya dikkat!

CİHAN
Giriş Saati : 04.04.2009 11:21
Güncelleme : 04.04.2009 22:17
Yeni Haber
Merkezi ya da çevresel sinir sisteminin hasar görmesi sonucunda ortaya çıkan, 'nöropatik ağrı'nın, basit ağrı kesicilirle tedavi edilemeyeceği bildirildi. ..
Merkezi ya da çevresel sinir sisteminin hasar görmesi sonucunda ortaya çıkan, 'nöropatik ağrı'nın, basit ağrı kesicilirle tedavi edilemeyeceği bildirildi. Uzmanlar sinir sisteminin hasar görmesi sonucunda ortaya çıkan süreğen ağrı olarak adlandırılan nöropatik ağrının, hastalar tarafından batıcı, delici, saplanıcı, yakıcı, iğnelenme şeklinde tanımlandığına dikkat çekiyor.

Hastalığın en olumsuz yanının, hastaların fiziksel, psikolojik, duygusal ve sosyal etkiler olduğunu ifade eden Bahar Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ali Özkan, nöropatik ağrıyı çekenlerin yüzde 70'inde depresyon, anksiyete ve uyku bozukluğu görüldüğünü söyledi. Özkan, "Bu tür ağrı, her 10 kişiden birinde görülen ve oldukça yaygın ortaya çıkan bir ağrı türü. Bazı hastalar vücutlarına sürülen pamukla bile çok şiddetli ağrı çekiyor. Hastaların bir kısmı ağrı nedeniyle çalışamaz, yürüyemez, uyuyamaz, hatta giysilerin yarattığı yanma hissiyle giyinemez hale gelmektedir. Diyabetlilerde çok sık görülüyor. Böbrek yetersizliği, çeşitli damar hastalıkları, alkolizm, bazı nörolojik hastalıklar, kanser, bel ve boyun fıtığı, zona gibi enfeksiyon hastalıklarının nöropatik ağrıya neden olduğunu biliyoruz." dedi.

Özellikle geceleri artan ağrıların uyku bozukluğuna, sosyal yaşamın aksamasına, depresyon ve gerginliğe yol açtığına değinen Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Nöpopatik ağrının tedavisi çok yönlüdür. Ağrı ile birlikte, buna neden olan hastalığın ve hastalarda oluşan, depresyon, uykusuzluk ve konsantrasyon güçlüğünün de tedavi edilmesi gerekiyor. Tedavide standart ağrı kesicilere yer yoktur. Ağrı kesicilerle tedavide boşa kürek çekmiş olursunuz. Nöropatik ağrının tedavisinde hiçbir zaman basit ağrı kesicilerin yeri yoktur."