kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Bizi biz yapan hafızamızdır'

03.04.2009
Festivaldeki Zaman ve Şehre Dair filmini çeken İngiliz Terence Davies: "Dönüp dolaşıp, yine özünüze dönüp bakmak zorundasınız"..
İngiliz yönetmen Terence Davies'in, festivalin bu ilk gününde kapalı gişe izlenecek Zaman ve Şehre Dair adlı yeni filmi, çocukluğa ve yetişkinliğe dair çoşkulu ve şaheser bir görsel şiir. Yapım, 2008 Avrupa Kültür Başkenti fonunca desteklenmiş. Londra'da görüştüğümüz Davies, filmini belgesel olarak nitelese de, 'kurmaca lezzeti'ni tevazuyla kabul ediyor...

BÜYÜMEYE ALIŞAMADIM:
"Büyümeye çalışmak çok zor! 1945'te doğduğum düşünülürse yine de savaş sonrası bir kuşağın, işçi sınıfından fakir bir ailenin çocuğu olarak şimdi o döneme baktığımda mutlu olduğumuzu da farkediyorum. Dini inancım, cinsel tercihim, babamın zorbalığı ve okul disiplini arasında kahroldum elbet. Artık katolik değilsem de, beni alkışladıklarında hâlâ içimde bir korku oluşuyor, övgüye önem vermek suç gibi yani. Yine de filmlerdeki dünyanın gerçek olduğunu sandığım, dayanışmanın esas olduğunu gördüğüm, devletin olmasa bile kendi aramızda emeğe saygının önemli olduğu devirlerdi.
1973'te Liverpool'dan yeni dünyaları keşfetmek için kaçtım ama, dön dolaş özünüze dönüp bakmak zorundasınız."

DEĞİŞİM KAÇINILMAZ, AMA...: "Evet. Hepimiz gençken yeni dünyalar keşfetmek üzere ana ocağını terkediyoruz. Tıpkı şair T.S. Eliot'ın dediği gibi, keşiflerin sonunda başladığımız yere döndüğümüzde o yerin artık bildiğimiz yer olmadığını görüyoruz. Çok hüzünlü.
Ben doğduğum evi, sevinçle veya ağlayarak yürüdüğüm sokakları yerinde görmek istiyorum. Göremediğimde üzülüyorum.
Artık orasının bana ait olmadığını anlıyorum.
Her zaman genel akımın dışında kaldım; ama yine de can acıtıcı. Değişim kaçınılmaz elbet; ama bana göre değil. Hele, iyiye doğru değişmediğini görmek feci.
Zamana müdahale edilemez, elimizden kaçar.
Hatırlamak da öyle, ama iyi gelir. Sanat deseniz, ancak bir teselli benim için. 30 yılda beş uzun, üç kısa film yapmışım, onlar da bütçe sorunları nedeniyle. Sinema da görsel bir sanat olmaktan çıktı, sözlere dönüştü maalesef.
Gerçi ben pesimist bir insanım, aldırmayın bana; hani, bardağın yarısı boş yani..." - Zamana ve Şehre Dair Beyoğlu Sineması'nda, bugün saat 19.00'da, 16 Nisan'da 21.30 ve 19 Nisan'da saat 11.00'de izlenebilir.