kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Seçimin "bir"ler takımı

İsmail KÖPRÜ / İSTANBUL SABAH
Giriş Saati : 01.04.2009 15:07
Güncelleme : 01.04.2009 18:36
Yeni Haber
11 başkan adayı ,eşlerini bile ikna edip oylarını alamadı..
Türkiye 29 Mart yerel seçimlerinde onlarca il, yüzlerce ilçe ve belde belediye başkanıyla binlerce muhtarı seçti. Her yarışta sadece bir aday kazanırken tüm rakipler kaybetti. Ancak seçimin en ağır mağlupları, hiç kuşkusuz, seçmenlerden sadece tek bir oy alabilen adaylardı. Eşlerinin bile yalnız bıraktığı 11 belediye başkan adayı, sadece kendi oylarıyla yetindi.

İSTATİSTİK OLDULAR

"Sandığa gömülmek" deyimi tam da bu olsa gerek. Aylar öncesinden başlayan yarış, haftalarca süren çalışmalar, heyecanla geçen seçimler. Ve sonunda açılan sandıklardan çıkan tek bir oy. O da, kuvvetle muhtemel ki kendilerinin kullandığı oylar. 29 Mart Yerel seçimlerinde ondan fazla belediye başkan adayı aynı kaderi paylaştı; sadece seçmenleri değil yakınlarını, dostlarını, akrabalarını hatta eş ve çocuklarını bile ikna edip oylarını alamadı. Adaylar, açılan sandıklardan sadece tek bir oy çıkınca, seçim tarihine "aday"dan çok, birer "istatistik" olarak geçtiler.

İŞTE 'YALNIZ ADAYLAR'

Karabük'ün Ovacık ilçesi Saadet Partisi adayı Ahmet Karagözoğlu 447 oyun kullanıldığı seçimde 1 oy aldı. Çorum'un Laçin ilçesi CHP adayı Mehmet Çınar geçerli 783 oydan sadece 1'ini alabildi. Iğdır'ın Karakoyunlu ilçesinde aynı kaderi iki aday paylaştı. 1338 oyun kullanıldığı ilçede, DSP adayı Cengiz Tutka ve BTP adayı Nevin Çelik'e 1 oy çıktı. Erzurum Köprüköy ise 3 "yalnız aday" çıkardı. 842 oyun kullanıldığı ilçede CHP'li Bahattin Yılmaz, DSP'li Akan Zengin ve SP'li Yüksel Yılmaz tek oyla yetindi. 1808 oyun kullanıldığı Van'ın Saray ilçesinde DTP'li aday yalnızca 1 oy alabildi. Balıkesir'in Balya ilçesi ANAP belediye başkan adayı İsmet Demiral geçerli 1199 oydan sadece 1'ini alabildi. 897 oyun kullanıldığı Edirne Lalapaşa'da DSP'li aday Sabri Ökten 1 oy aldı. Malatya'nın tam 3 ilçesi "bir" oylu adaylara ev sahipliği yaptı. Arguvan'da MHP adayı Ali Gülle, Pötürge'de DP adayı Çetin Öner Koçer ve Doğanşehir'de de ANAP adayı İbrahim Sağıl sadece 1 oyla yetinmek zorunda kaldı.

SEÇİM KAZANDIRAN "TEK" OY


Seçimin en ağır mağluplarını yaratan "tek" oy, aynı zamanda seçimin en dramatik birincilerini de ilan etti. Konya'nın Hüyük ilçesine bağlı Köşk beldesinde Ak Partili rakibini sadece bir oyla geçmeyi başaran MHP'li aday başkanlık koltuğunun da sahibi oldu.