kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bahar ve yaz aylarında 'arı'lara dikkat

CİHAN
Giriş Saati : 31.03.2009 10:51
Güncelleme : 31.03.2009 20:58
Yeni Haber
Arı alerjisi sebebiyle daha önce ağır rahatsızlık yaşayanların, bahar ve yaz aylarında yanlarında bazı özel ilaçları muhakkak bulundurmaları gerektiği bildirildi. ..
Arıların arttığı, insanların açık havada bulunduğu, kıyafetlerin de inceldiği dönemlerde, arı sokmalarının artabildiğine dikkat çeken uzmanlar, bağışıklık sistemi ve romatizma hastalığı olanların tedavi amacıyla kendilerini isteyerek arılara sokturabildiklerini, riskleri göz önünde bulunduğundan bunun yanlış olduğuna dikkat çekiyor.

Arının kişiyi soktuğu zaman zehri cilt altına geçtiğini ve o bölgede ani ağrı, şişlik ve kızarıklık meydana geldiğini belirten Uzm. Dr. Burhanettin Alkan, "Alerjik reaksiyonun gerçekleşmesi için kişinin daha önceden duyarlanmış olması gerekir.

Hayatında ilk kez arı tarafından sokulan herhangi kişinin teorik olarak alerjik reaksiyon göstermesi mümkün değildir. Arı alerjisi nedeniyle daha önce ağır rahatsızlık yaşayanlar ise bahar ve yaz aylarında risk altında olduklarından yanlarında bazı özel ilaçları muhakkak bulundurmalıdırlar. Ayrıca, arıların bol bulunduğu yerlere gitmekten kaçınmaları gerekir. Mutlaka kollarını ve bacaklarını koruyacak kıyafetleri de yanlarında taşımalılar. Gittikleri yerlerde sağlık kuruluşlarının yakınlığını da bilmelerinde yarar vardır. Bu kişiler ölüm riskini düşünerek davranmalıdırlar." dedi.

Dr. Alkan, arı sokmasının ardından mide bulantısı, ishal, eklem ağrıları, bayılma, ciltte döküntüler ve nefes darlığı gibi reaksiyon gösterenlerin alerji testi yaptırmaları gerektiğini kaydetti. Böylece, kişinin alerjik reaksiyonlarının büyüklüğüne göre önlem alabileceğini anlatan Alkan, arıların özellikle piknik yaparken gıdalarla birlikte insanlarla yakın temas kurduğunu, nefes borusuna yakın bir yerde gerçekleştirilen sokmanın çok ciddi ve hızlı etkilere yol açtığını vurguladı.

Arı alerjisine karşı tedavileri genellikle arıcılıkla uğraşan kişilere önerdiklerine dikkat çeken Alkan, "Arıcıların alerjileri varsa muhakkak aşılanma protokollerinin uygulanması şarttır. Bunlar üniversite hastanelerinde rahatlıkla yapılmaktadır. Birkaç yıl süren tedavi ise başarıyla sonuçlanmaktadır. Özellikle yaşamında arılardan uzaklaşması mümkün olmayan kişiler için bunu öneriyoruz. Bağışıklık sistemi ve romatizma hastalığı olanların tedavi amacıyla kendilerini isteyerek arılara sokturabildiklerini, riskleri göz önünde bulunduğundan da böyle bir tedaviyi kabul etmemizin mümkün olmadığını herkesin bilmesi gerekiyor" diye konuştu.