kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Seçim festivalleri etkiledi

OLKAN ÖZYURT SABAH
30.03.2009
Seçim sonuçları, Altın Portakal, Altın Koza, İpek Yolu festivallerinin akıbetini de belirleyecek. Altın Portakal için CHP'li Prof. Mustafa Akaydın'ın vereceği karar, festivalin geleceğini tayin edecek..
29 Mart Yerel Seçimleri'nin sonuçları, Türkiye'de özellikle yerel yönetimlerin desteğiyle düzenlenen film festivallerinin de kaderini belirleyecek. Türkiye'nin önemli festivallerinden Antalya Altın Portakal Film Festivali, Adana Altın Koza Film Festivali ve Bursa İpek Yolu Film Festivali'nin akıbeti ile Gezici Festival'in rotası, yeni belediye başkanlarının festivallere bakışıyla yakından alakalı. Antalya'da göreve geldiğinde "festivali profesyoneller düzenlemeli," diyerek TÜRSAK ve ANSAV işbirliği ile Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin düzenlenmesini sağlayan ve bu hamlesi ile festivalin uluslararası vizyon kazanmasına vesile olan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in seçimi kaybetmesi, sinema dünyası için de sürpriz oldu. Belediye başkanlığı koltuğuna oturacak CHP'li Prof. Mustafa Akaydın'ın festivale yaklaşımı, şimdilik merak konusu. TÜRSAK'ın festivali düzenlemek için belediye ile imzaladığı protokol bu yıl bitmişti. Şimdi, Akaydın'ın festival ile ilgili tavrı Antalya'nın bir anlamda kaderini belirlecek. Antalya Altın Portakal Film Festivali Başkanlığı'nı yapan ve TÜRSAK Başkanı Engin Yiğitgil "Biz kültür - sanatı önemseyen sivil toplum kuruluşu olarak Altın Portakal'ı gerçek bir festival yaptık. Uluslararası alanda ummadığımız ölçüde önemseniyor. Dünya Festivaller Birliğine üye oldu. Yeni yönetimin bu çıtayı düşürmemesini umuyorum. Bu tür festival organizasyonlarının politikayla pek ilgilisi yoktur. Umarım bunu gözetirler. Bir istikrar yakalanır. Giden yönetime de gelen yönetime de saygımız sonsuzdur. Eğer bize vazife verilirse bunu da düşünürüz," diyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği İpek Yolu Film Festivali'nde iyimser bir hava mevcut. Hikmet Şahin'in yerine, Belediye Başkanlığı koltuğuna Recep Altepe oturmuş durumda. Festival başkanı Ali Çalışır "Recep Bey, kültür sanat politikalarını açıkladığı zaman festivalin devam edeceğini söyledi. festivalin geleceğiyle ilgili bir sıkıntı yok," diyor.

BAKANLIK DESTEĞİ SÜRECEK Mİ?
Davet aldıkları kentlere giderek rotasını oluşturan, Ankara Sinema Derneği'nin düzenlediği Gezici Festival'in ana duraklarından Kars'ta da yönetim değişti. Kars Belediye Başkanlığı'na' Naif Alibeyoğlu yerine AKP'den Nevzat Bozkuş seçildi. Ankara Sinema Derneği Başkanı Ahmet Boyacıoğlu, "Gezici Festival'i Kars'ta davet eden ve Kars'ı festivalin ana noktalarından biri yapan, Kars Belediye eski Başkanı Naif Alibeyoğlu'nun özel çabasıydı. Gezici Festival kendine yeni kentler arayacak gibi gözüküyor," diyor. Hem yerel yönetimlerin, hem de Kültür Bakanlığı'nın desteğini alan Altın Portakal gibi Adana Altın Koza Film Festivali'nde ise durum, biraz farklı. Altın Koza'nın düzenlenleyen Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığına Aytaç Durak yeniden seçildi. Bunun için Altın Koza'nın geleceğiyle ilgili endişe yok. Ama AKP'den MHP'ye geçen Durak'ın Kültür Bakanlığı'ndan önceki yıllarda olduğu gibi destek görüp görmeyeceği merak konusu. Aynı merak Altın Portaktal için de geçerli.