kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kayak merkezlerinde ''kar bereketi''

AA
Giriş Saati : 19.03.2009 11:36
Güncelleme : 19.03.2009 21:19
Yeni Haber
Kar kalınlıkları Kartalkaya'da 310, Uludağ'da 295, Erciyes'te 207, Palandöken'de 106, Kartepe'de 210, Bayraktepe'de 180, Saklıkent'te 30, Davraz'daki ikinci ve üçüncü pistlerde 150 santimetre ölçüldü...
Uludağ Meteoroloji İstasyonu yetkililerinden alınan bilgiye göre, bölgede dün öğle saatlerinde tipi şeklinde başlayan kar yağışı aralıksız devam ediyor.

Yetkililer, dünden bu yana 20 santimetrelik kar yağdığını, son yağışla kar kalınlığının 295 santimetreye yükseldiğini bildirdi. Uludağ'ın bu yağışla hem sezonun hem de son 5 yılın en yüksek kar kalınlığına ulaştığına işaret eden yetkililer, önceki yıllarda en fazla kar kalınlığının 1 Mart 2005'te 254, 23 Mart 2006'da 230, 14 Mart 2007'de 138, 20 Şubat 2008'de de 210 santimetre ölçüldüğünü söyledi.

Yetkililer, kar yağışının yarından itibaren 2 gün duracağını, ancak 22 Martta yeniden başlayacağını, halen eksi 6 derece olan hava sıcaklığının da birkaç derece düşeceğini kaydetti. Kar yağışının tipi şeklinde yağmasının görüş mesafesini olumsuz etkilediğine dikkati çeken yetkililer, Uludağ'a çıkacak sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Bölgede kar suyu olarak da son 5 yılın en fazla yağış miktarına bu ay ulaşacaklarını tahmin ettiklerini bildiren yetkililer, Uludağ'ın beyaz örtüsünü mayısa kadar koruyacağını bildirdi. Bu arada, kar kalınlığının fazla olmasına rağmen otellerdeki doluluk oranının yeterli olmadığı, bazı tesislerin sezonu kapatmaya hazırlandığı öğrenildi.

Uludağ'da 10 yılın en yüksek kar kalınlığı 22 Şubat 2004'te 377 santimetre olarak ölçülmüş, 2 Mart 2003'te de 337 santimetre kalınlığında kar olduğu tespit edilmişti.

PALANDÖKEN KAYAK MERKEZİ

Palandöken Kayak Merkezi'nde kar kalınlığı 106 santimetreye ulaştı.
Polat Renaissance Otel Ön Büro Müdür Yardımcısı Ahmet Baykal, aralıklı olarak etkisini sürdüren yağışla birlikte pistlerde kar kalınlığının giderek arttığını söyledi.

Kayakseverlerin Palandöken'e ilgisinin de artarak devam ettiğini ifade eden Baykal, ''Hava sıcaklıklarının artması nedeniyle yurdun diğer bölgelerinde artık kayak sezonunun sonuna yaklaşılırken Palandöken'de hareketliliğin bir süre daha devam etmesini bekliyoruz'' dedi.

Otellerindeki doluluk oranının yüzde 40 olduğunu bildiren Polat, bu oranın Nevruz Bayramı dolayısıyla İran'dan gelecek turistlerle artmasını beklediklerini kaydetti. Kayak merkezindeki Dedeman Otel'in de doluluk oranının yüzde 49 olduğu belirtildi.

KARTALKAYA

Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden Kartalkaya'da kar kalınlığı 310 santimetre ölçüldü. Böylece kar kalınlığı son 10 yılın ve sezonun en yüksek seviyesine ulaştı.

Bolu Meteoroloji Müdürü Erol Öztabak, kar yağışının bugün ve yarın kentte etkili şekilde devam edeceğini belirterek, ''Daha sonra hafta boyunca aralıklı kar yağışı olacak. Kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle yer yer buzlanmalar meydana gelebilir, sürücülerin buzlanma ve kar yağışına karşı dikkatli olması gerek'' dedi.

Kayak merkezindeki oteller hafta içi yüzde 70-80, hafta sonu ise yüzde 100 doluluk oranıyla hizmet veriyor.

ILGAZ

Ilgaz Dağı'ndaki pistlerde kar kalınlığı 240 santimetreye ulaştı. Ilgaz Dağı Oteller Birliği Başkanı Eray Öztürk, Ilgaz Dağı'na son 10 yılın en kaliteli kristal karının yağdığını, ancak tatilcilerin kayak merkezine ilgi göstermediğini söyledi.

Ilgaz Dağı'nın eteklerinde 150 santimetre, Oteller bölgesinde 200 metre, pistlerde ise 240 santimetre kar bulunduğunu bildiren Öztürk, hafta içi otellerdeki doluluk oranının yüzde 30, hafta sonunda ise yüzde 50 olduğunu kaydetti.

Büyükşehirlerde yaşayanların yaz dönemine hazırlandığını ifade eden Öztürk, ''İnsanlar artık yaz mevsimini beklediği için kış merkezlerine ilgi göstermiyor'' diye konuştu.

KARTEPE KAYAK MERKEZİ

Kocaeli Samanlı Dağları'nın zirvesi olan Kartepe'de kar kalınlığı 210 santimetreye ulaştı. Uzunlukları 400 ile 3 bin 500 metre arasında olan 14 kayak pistinin ikisi açık durumda.

Kartepe'deki tek konaklama merkezi olan beş yıldızlı, 250 oda, 50 apart ve 800 yatak kapasiteli Green Park Resort Kartepe Oteli'nin yüzde 10 doluluk oranına sahip olduğu bildirildi.

ERCİYES KAYAK MERKEZİ

Erciyes Kayak Merkezi'nde kar kalınlığı, son yağışların ardından 207 santimetreye yükseldi. Erciyes Kayak Merkezi yetkilileri, pistlere önceki gün ve dün yeniden kar yağdığını belirtti.

Yetkililer, pistlerdeki karın kış aylarındaki ''toz kar'' özelliğini koruduğunu, sulu olmadığını ve nisanın ortasına kadar kayak yapılabileceğini söyledi.

BAYRAKTEPE KAYAK MERKEZİ

Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki 2 bin 634 rakımlı Bayraktepe Kayak Merkezi'nde pistlerde kar kalınlığı 180 santimetre ölçüldü.

Bayraktepe'de etkili olan kar yağışının ardından 7 slalom, 1 snowboard pisti kar ezme makinesiyle düzeltilerek kayak için uygun hale getirildi.
Çamkar Otel Genel Müdürü Kamuran Eroğlu, sezon sonuna yaklaşmış olmalarına rağmen pistlerdeki kar kalitesinin çok iyi olduğunu söyledi.

Otellerinde doluluk oranının yüzde 65 olduğunu belirten Eroğlu, ''Mart olmasına rağmen kayak için ideal kar var. Bunu değerlendirmeye çalışıyoruz. İç pazarda bağlantılarımız sürüyor'' diye konuştu. Doluluk oranının Toprak Otel'de yüzde 50, Kardelen Otel'de ise yüzde 45 olduğu bildirildi.

DAVRAZ VE SAKLIKENT

Antalya'ya 50 kilometre uzaktaki Saklıkent Kayak Merkezi'nde pistlerin alt kısımlarındaki kar eridi. Pistin üst kısımlarında 30 santimetre kar bulunduğunu belirten yetkililer, yer yer kayak yapılabildiğini, teleski ve telesiyejlerin çalıştığını ifade etti.

Isparta yakınlarındaki Davraz Kayak Merkezi'nde de konaklama tesislerinin yakınındaki birinci pistte kar kalınlığı 1 metreye ulaştı. İkinci ve üçüncü pistlerde de kar kalınlığının 150 santimetreyi bulduğunu belirten yetkililer, pistlerde rahatlıkla kayak yapıldığını kaydetti.