kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yüksek hızlı tren 5 günde 15 bin yolcu taşıdı

CİHAN
Giriş Saati : 19.03.2009 14:53
Güncelleme : 19.03.2009 21:19
Yeni Haber
Türkiye'nin ilk hızlı treni tam kapasite çalışıyor. Yüksek Hızlı Tren, Ankara Eskişehir arasında 5 günde bir ilçe nüfusu kadar yolcu taşıdı. ..
Günde 3 bin yolcu taşıyan YHT ile şu ana kadar 15 bin biletli yolcu seyahat etti. Test sürüşleri dahil edildiğinde söz konusu rakam 20 bine dayandı. Hızlı trenin hasılatı ise 80 bin liraya ulaştı. Yoğunluk sebebiyle bilet bulmakta zorlanan vatandaşlar TCDD Genel Müdürü'nden bile yardım istiyor.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Ankara Eskişehir arasını 1 saat 30 dakikaya indiren YHT'in 5 günlük performansını değerlendirdi. 5 liralık biletlere yoğun ilgi olduğunu söyleyen Karaman, "Şu anda günde 4 geliş 4 gidiş ile 3 bin yolcu taşıyoruz. İstek çok. Yolcularımız bilet bulamıyorlar. 7 gün boyunca dolu trenler. Şu anda hızlı trene binen yolcu sayısı 15 bini geçti." diye konuştu.

Beraber yolculuk ettiği vatandaşların görüşlerini aldığını dile getiren Karaman, herkesin memnun olduğunu, konfor konusunda ise yolcuların şaşkınlıklarını gizleyemediklerini dile getirdi. Hızlı trenle, Eskişehir'in, Ankara'nın banliyosu haline geldiğini vurgulayan Genel Müdür, "Diğer bölümler tamamlanınca 1 saat 5 dakikada gidip gelecekler. Sabah Ankara'ya gelip işlerini tamamlayıp dönecekler." dedi. YHT seferlerinde bir ilk yaşandığına dikkat çeken Karaman, "5 günlük süre içinde ilk defa demiryolları tarihinde 40 sefer yaptık. Hiçbirinde geç kalmadık. Geç kalkma da olmadı. Dediğimiz saatte gittik. Demiryollarının alışık olduğu bir şey değil. Tam zamanında geldik, erken geldik diye yolcular var." bilgisini verdi.

İNDİRİM SÜRESİNİN UZATILACAĞI SİNYALİ

5 TL'lik biletler 2 Nisan'dan sonra 10-15 gün daha uzatılabilir mi ? sorusuna Karaman, "Böyle bir karar yok ama incelediğimiz ülkelerde Kore'de indirimli taşımanın 1 yıl sürdüğünü görüyoruz. Hepsi merak ettiği için treni görmek istiyorlar. İlk tanıtım döneminde ne kadarının geleceğini bilmiyoruz. 1 Nisan açısından normalleşme dönemi istiyoruz. Ama hakikaten hala istek olursa başka bir program da yapabiliriz." cevabını verdi.

Süleyman Karaman, 2 Nisan'dan sonraki bilet fiyatları hakkında bilgi vererek, normal fiyatın 20 lira, öğrenci, yaşlı ve diğer indirimlilerin 16 liraya iki şehir arasında seyahat edebileceğini belirtti. Eskişehir'de oturup Ankara'da okuyan 3 bin, Ankara'da oturup Eskişehir'de okuyan 5 bin öğrenci bulunduğunu hatırlatan Karaman, "8 bin yolcu potansiyeli var. Bunun için 200 lira abonman biletiyle öğrenciler, ailesinden ayrı kalmadan öğrenimlerini sürdürecek. Sınırsız trenlere binebilecekler. Vatandaşlar için 300 lira olacak. Abonman biletleri, gelecek haftadan itibaren gişelerden alabilecekler. İsme özel olacak." dedi.