kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MAHMUT ÖVÜR

Erbil'de PKK silah bırakır mı?

Kürt sorunu ekseninde önemli bir süreçten geçiyoruz.
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Sabah'tan Nur Batur'a yaptığı açıklamalar, Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi ile Türkiye arasındaki yumuşayan ilişkiler, Barzani'nin AB ülkelerini ziyareti ve Güneydoğu'da adı konmamış bir "ateşkes" in varlığı, yeni, barışçıl bir dönemin doğacağı umudunu yaratıyor.
Bu yeni dönemin nasıl seyredeceği ise önümüzdeki nisan ayı içinde yapılacak Erbil'de Kürt Konferansı'yla yakından ilgili... Bu konferansa Kürt siyasi partileri, sivil toplum örgütleri ve kanaat önderleri katılacak.
Beklenti ve soru şu:
Acaba bu konferans tüm bölgeyi etkisine alacak bir barış süreci başlatıp, PKK'nın silah bırakmasına bir kapı aralayabilir mi?
Son bir haftadır Güneydoğu'da, Kuzey Irak'ta hatta tüm Kürt coğrafyasında ağırlıkla bu konu tartışılıyor ve neler olacağı merak ediliyor.
Eski Anavatan Partisi Milletvekili Haşim Haşimi şöyle diyor:
"Erbil'de düzenlenecek konferansın amacı silahsız bir süreci ön plana çıkarmak. Bu konferansta silahların bırakılması yönünde çağrı gündeme gelecek."
Türkiye'de yerel seçimlerin sürdüğü bir zeminde yaşanan bu süreç birçok faktöre bağlı.
En başta da Türkiye'nin tavrına... Ama AB ülkelerinin ve ABD'nin yaklaşımı da sürecin seyrini etkileyecek. ABD'li yetkililerin Kürt siyasi aktörlerle görüşmesi, Barzani'nin AB ülkeleri gezisi bu sürecin bir parçası olarak görülüyor.
Kürt siyasi hareketleri cephesinde ise iki kilit güç var: Mesut Barzani ve PKK...
Siyaset çevrelerinde özellikle Mesut Barzani'nin AB ülkeleri gezisinin bu konferansa yönelik olduğu konuşuluyor. Eğer Barzani, Türkiye ve AB ülkelerinden destek alamazsa konferansın yapılması bile riske girebilir.
Bir siyasetçi şöyle diyor:
"Barzani sonuca gitmeyen bir işin içinde olmaz."
PKK çevresi de konferansla ilgili sıcak mesajlar vermiyor.
Bunun nedeni de konferansın bir "tasfiye hareketi" ne yol açabileceği iddiaları.
Önceki gün konuştuğumuz eski Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, bu kaygıya dikkat çekerek şöyle diyor:
"Konferansı çok önemsiyorum. Ancak, örgüt eğer silah bırakacaksa bu kendi kararıyla olabilir. Dışarıdan dayatmalarla olmadı bugüne kadar, olmayacak da."
Erbil Konferansı'nın yapılma ihtimali bile bölgede umut yaratıyor. Bu umudun riske girip girmemesi ise Türkiye'nin tavrına bağlı.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın