kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Barışa ramak kala İsrail savaş çıkardı'

YASEMİN TAŞKIN
YASEMİN TAŞKIN
18.03.2009
Suriye Devlet Başkanı Esad: Başbakan Tayyip Erdoğan'ın çabalarıyla barışa çok yaklaşmıştık. Ama 4'üncü günde Gazze'yi vurdular. Türkiye de kandırılmış gibi hissetti..
Suriye Devlet Başkanı Başar Esad, İtalyan La Repubblica gazetesine verdiği mülakatta, Ortadoğu'daki barış görüşmelerinde arabuluculuk yapacak ülkeler arasında ABD ile beraber Türkiye ve Fransa'nın da olması gerektiğinie işaret etti. Esad, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın arabuluculuk girişimleri sayesinde İsrail'le anlaşmaya çok yaklaştıklarını, ancak bir adım kala Olmert'in geri adım attığını da anlattı. Devlet Başkanı Esad, bir anlamda Davos'ta Başbakan Erdoğan'ın, Simon Peres karşısında sabrının taşmasının arka planını da açıklığa kavuşturmuş oldu.

İSRAİL SAĞA KAYDI
La Repubblica gazetesinin, "İsrail'le görüşmelerin yeniden başlayıp başlamayacağına" dair sorusuna, "Prensipte evet demem lazım, ancak hedefin uzaklaştığını görüyorum. İsrail toplumunun sağa kayması Netanyahu'nun yükselişini yansıtıyor. Barış için en büyük engel bu" şeklinde cevap veren Esad, Başbakan Erdoğan'ın İsraille arabuluculuk girişimlerinin perde arkasını da anlattı. Suriye Devlet Başkanı, Gazze savaşından kısa bir süre önce Olmert-Erdoğan ve kendisi arasındaki telefon diplomasisini şöyle aktardı:

SABRIN TAŞTIĞI AN
"Anlaşma yapmamıza bir adım kalmıştı. Gazze savaşından önce Olmert, Başbakan Erdoğan'a, Golan tepelerini iade etmeye hazır olduğunu bildirmişti. Görüşmelere başladık. 1967 sınırları üzerine final detaylar eksikti. Bir geceyi telefonda geçirdik. Erdoğan İstanbul'dan hattaydı, Erdoğan'ın akşam yemeğinde misafiri olan Olmert de bir başka odadaydı ve ben de burada Şam'daydım. Benimle acilen konuşmak istiyordu. Doğrudan görüşmelere tek bir engel vardı: 1967 sınırlarını belirleyen belgenin İsrail tarafından kabul edilmesi. Saatlerce telefonla görüştük. Olmert kaçamak cevap veriyordu. Erdoğan aracılığı ile ondan açık bir cevap istedim. Hükümeti ile görüşerek, cevabı birkaç gün sonra vereceğini söyledi. Ancak 4. gün Gazze'de savaşa başladılar. İşte o zaman Türkiye'nin sabrı taştı, kendisini aldatılmış hissetti" dedi. Esad, Türkiye'nin de Ortadoğu ülkeleri ile ilişkilerini geliştirdiğini ve ABD ile Avrupa'nın iflas ettiği bir yerde başarılı olduğunu da sözlerine ekledi.