kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
IRAK LİDERİ NE DEMİŞTİ: "Nisanda, Kürt gruplar PKK'ya silah bırakması içinçağrı yapacak. Hapishaneye göndermek istiyorsa-nız, dağdan inmezler. Bir tür af çıkarmalısınız."

'Silah bıraktırma' tartışması

18.03.2009
Siyasiler, Talabani'nin "PKK'ya silah bıraktırma" sözlerini değerlendirdi. CHP "Ciddiye almıyoruz", MHP "Siyasallaştırma hareketi" dedi. AK Partililer ise uzlaşı ve devlet politikası çerçevesinde çözüm istiyor..
Irak Cumhurbaşkanı Talabani'nin nisan ayında Erbil'de yapılacak Uluslararası Kürt Konferansı'nda PKK'ya silah bırakma çağrısının yapılacağını açıklaması Ankara'da yankı buldu. Talabani, SABAH'tan Nur Batur'la yaptığı söyleşide "Nisanda tüm Kürt grupları PKK'ya silah bırakması için çağrı yapacak" demişti. Irak cumhurbaşkanı "Eğer hapishaneye göndermek istiyorsanız, dağdan inmezler. Evlerine dönmelerini istiyorsanız, bir tür af çıkartmalısınız" ifadelerini de kullanmıştı. Talabani'nin sözlerinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün geçen hafta söylediği "Kürt sorununda iyi şeyler olacak" açıklamasından hemen sonra gelmesi dikkati çekti. İktidar, konunun toplumsal uzlaşma ve belirlenecek devlet politikaları doğrultusunda ele alınmasından yana tavır koyarken, CHP ve MHP sözcüleri öneriye mesafeli:

* Ahmet İyimaya (Meclis Adalet Komisyonu Başkanı): Önemli toplumsal ve devlet sorunlarının toplumsal uzlaşma ile çözümü hem uygarlık hem aklın gereğidir. Bu gerekler içindeki oydaşmalı formüller dışlanamaz.

"MÜCADELE IRAK'IN GÖREVİ"
* Dengir Mir Fırat (AKP Adana Milletvekili)
: Bu bir devlet sorunudur, devlet politikasıdır. Kararı verecek olan milletvekilleri, hükümet ve cumhurbaşkanıdır. Genel kanı olarak sorunun çözümü isteği var. Ben de vatandaş olarak hangi yöntemler uygunsa, biran önce çözülmesini diliyorum. Eğer genel af çıkarsa PKK'lılar dağdan inebilir. Kapsamı tartışılmalı.

* Onur Öymen (CHP Genel Başkan Yardımcısı): Topraklarındaki teröristleri tasfiye etmek Irak hükümetinin görevi. Irak bütün teröristlerle mücadele ediyor, PKK hariç. Niçin? Irak Devleti bugüne kadar bir tek teröristi iade etmedi, niçin? Cevap vermeden tavsiyelerde bulunmalarını ciddiye alamayız.

* Kürşat Atılgan (MHP Adana Milletvekili, emekli tuğgeneral): Açılım adı altında yapılan hareketlerin tamamı PKK'nın eylemsizlikle varması istenen siyasallaşma boyutudur. Artık silahla yapılacak yerlere varıldı. Artık hedef siyasallaşmayla varılacak hedeflere ulaşmadır.

* Faruk Bal (MHP Genel Başkan Yardımcısı): Seçim dönemde tartışılması iyi niyetli değil. PKK bir terör örgütüdür. Silahını getirip Türkiye'ye teslim edecektir, Türkiye'ye teslim olacaktır. Genel affa karşıyız.