kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Para basmak işsizliğe çözüm mü?

Dolu yağıyor dolu! Şemsiyeniz var mı? Adam sen de, şemsiyemiz olsa sanki bir işe yarayacak mı? ABD'nin elinde "Stimulus" marka şemsiye var. Stimulus, "teşvik" paketinin işe yarayıp yaramadığı belli değil. Hakkını teslim edelim. Krize karşı Türkiye, elinden geleni yaptı.
* Kısa çalışma ödeneğinde süre uzatıldı.
* KDV ve ÖTV indirimi geldi. Vergiler ötelendi .
Alınan önlemlerin tümü doğru ve yerinde. Amma velakin geldiğimiz noktada bu adımlar Türkiye'ye yetmiyor. Küresel kriz devletin mali dengesini tehdit ediyor.
Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, geçen sonbaharda Ankara'ya seslendi. "Piyasada para yok. Likiditeyi artırın!" deyince kimsenin gıkı çıkmadı.
Derken, Bülent Eczacıbaşı bir konuştu, pir konuştu. Eczacıbaşı sıradan bir sanayici değil ki? Üç kuşaktır sanayici olan bir aileden geliyor. Eczacıbaşı ailesi Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) kurucularından. "Para basalım" önerisi getirince şok oldum. Sonuçta, öneri basit değil!..
Her şeye inanırdım ama bir gün Eczacıbaşı'dan böyle bir öneri geleceğini düşünmezdim. Öneri, enflasyon illetini çağrıştırıyor. Türkiye, " Fiyat istikrarı ve Merkez Bankası bağımsızlığı" için ağır bir diyet ödedi. Bu yüzden 2001'de merkez sağ ve sol partiler sandığa gömüldü. TÜSİAD, sırf fiyat istikrarı uğruna, "Büyüme için enflasyon değil şart, zararlıdır bile!" dedi.
Hal böyleyken nedense kriz, sanayicinin kapısına dayanınca sanayici bir anda prensipleri unuttu! Böylesine dönmek neyin nesi? Yıllardır fiyat istikrarı isteyen TÜSİAD, acaba Eczacıbaşı'nın "Para basalım" önerisine ne diyecek?
Evet, sanayide yangın var. Enflasyon iş insanının işine yarar! Ancak para basmak işsizliğe çözüm mü?

İşsizlik, cumhuriyet tarihinin rekorunu kırıyor. Sanayi ise "işsizlik rekorunu" elinde tutuyor. Bir yıl içinde sanayi sektöründe 205 bin kişi işsiz kalmış.
Tablo ürkütüyor. Türkiye'de kayıtlı çalışan sayısı 21 milyon 315 bin kişiden 20.7 milyon kişiye indi!..
Son verilere göre: sanayide, 4 milyon 84 bin kişi, inşaat sektöründe, 1 milyon 126 bin, hizmetler sektöründe ise 10 milyon 415 bin kişi istihdam ediliyor. Çalışan nüfusun yüzde 50 'si hizmetler sektöründe.
O yüzden analiz yaparken tarım istihdamını bir yana bırakıp, çok net olarak tarım dışı işsizliğe odaklanacağız.
Aralık ayında inşaat, sanayi, hizmetler sektörünün durumunu yansıtan tarım dışı işsizlik yüzde 4.3'lük bir artışla yüzde 17.3 seviyesine ulaştı.
Bir önceki yıla göre işsiz sayısı yüzde 34 arttı! Oysa TÜİK verisine göre istihdam artıyor.
2007 ile 2008 yıllarını kıyaslarsak tarım dışı istihdamda 91 bin artış var. Üstelik işgücüne katılımda da artış sürüyor. Tam 1 milyon 130 bin kişi iş aramak için yollara dökülmüş. İş arayanların yarısı genç, yarısı kriz dönemlerinde olduğu gibi azalan ekonomik güç nedeniyle aileye katkıda bulunmak üzere iş aramaya çıkmış.
Aralık ayında genç işsiz oranı yüzde 25.7'ye yükselmiş. Her dört gençten biri işsiz.
Galiba sözün bittiği yer burası.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın