kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Ruble ile TL evliliği yürür mü?

Bu iş çaresizlikten oldu. Geçen eylül'de başlayan finans krizi Rusya'yı da sallayıp geçti! Petrol fiyatları bir anda 148 dolardan 30 dolara inince, petrol parasıyla Merkez Bankası'nın kasasını 580 milyar dolar ile tıka basa dolduran Ruslar, dövizdeki panik atağı bol bol döviz satarak çok kolay atlatabileceklerini sandılar.
Ama nafile!
Aldandılar!..
Kısa sürede 200 milyar dolar sattılar. Dövizi olanlar, "Daha da yükselir" diye dolar satmadı. Piyasaya borcu olan Rus bankaları sürekli dolar aldı. Rusya Merkez Bankası önlem alınıncaya kadar ruble, dolar karşısında değer yitirdi. Rusya'da devalüasyon oranı yüzde 50'yi aştı!..
Rusya Başbakanı Putin ile Rusya Devlet Başbakanı Medyedev ne yapsın? Hükümetler bütçede deliği büyütmek istemez ki? O yüzden Rusya, önce yeni yatırımları erteledi. Ama 14 milyar dolar tutarındaki Soçi Olimpiyat yatırımlarına dokunmadı. Harcamalar kısıldı. Bütçe, iki kere revize edildi.
Rusya'nın bir numaralı ticaret ortağı Türkiye! İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 38 milyar dolar. Türkiye, Rusya'dan petrol ve doğalgaz alıyor. İhtiyacının üçte ikisini karşılıyor. Rusya'ya 31.5 milyar dolar ödüyor. Rusya'ya 6.7 milyar dolar ihracat yapıyor.
Ancak bu kriz çok derin.
İki ülke karşılıklı olarak ticaret hacmini artırmak istiyor.
Türkiye, yaptığı anlaşmalara bağlı olarak Rusya'dan petrol ve gaz almak zorunda! Gelin görün ki, iki ülke kendi parasıyla değil, dolarla ticaret yapıyor. Türkiye ve Rusya, kendi paralarıyla iş yapamaz mı?
Açıkçası 1984'te rahmetli Turgut Özal döneminde imzalanan kapı gibi bir doğalgaz (Ofset) anlaşması var. Türkiye ile Rusya arasında ticaretin yolunu açan bu anlaşma, 1987' de yürürlüğe girdi. 1991'e kadar çalıştı.
Yapılan anlaşmanın ödeme maddesi, "Türkiye, Sovyetler Birliği'nden alacağı doğalgaz bedelinin yüzde 70'lik kısmını Türkiye'den ihraç edilen mal ve hizmetlerle öder," diyor.
Açıkçası Türk müteahhitleri, bu madde sayesinde Rusya'yı inşaa etti. Müteahhitlerimiz alacaklarını Rusya'ya ya borç yazdılar. Rusya'da satılan gazın bedelini müteahhitlik hizmetleri hesabına mahsup etti. Türk müteahhitleri de Eximbank'tan paralarını tahsil etti. Merkez Bankası ile Eximbank koordineli çalıştı.
Sistem yürüdü gitti!..
Ancak gün oldu devran döndü. İki ülke arasındaki iş hacmi büyüdü. Dünya değişti. TL ve ruble'nin yeniden evlenebilmesi için konvertbıl olması şart!..
Peki, bu nasıl olacak?
Bugün uluslararası ticaret kurallarını belirleyen bir Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) var. Rusya, henüz DTÖ'ye üye değil! AB ile Gümrük Birliği'ne imza atmış Türkiye ise bu noktada AB'yi ikna etmek zorunda değil mi? Gördüğümüz kadarıyla bu evlilik başağrısı yaratır!!!


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın