kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Uzan tahkimden çekildi mi?

Rumeli Holding'in kayıplarda olan patronu Kemal Uzan tarafından Polonya üzerinden açıldığı tahmin edilen tahkim davasında sürpriz gelişme oldu.
Davacı Kemal Uzan'ın davadan çekilmek istediği öğrenildi.
Bu gelişmeyle ilgili bilgi veren üst düzey bir kaynak, " Bir buçuk ay önce
Polonya tahkiminde davayı açanlar davadan çekildi. Biz, Türkiye olarak kesinlikle karşı çıktık. Hakem atanmasını istedik. Davadan kimsenin çekilmesini istemiyoruz," dedi.
Türkiye, 2005'ten bu yana üzerinde çalışılan ancak 2007'de görüşülmeye başlayan tahkim davalarını ince eleyip sık dokuyor.
İlgili bakanlıklar yapılan çalışmayla ilgili ser veriyor, sır vermiyor.
Çukurova Elektrik, Kepez, Telsim ve çimento şirketleriyle ilgili açılan ve BM ile Dünya Bankası'nda halen görüşülmeye devam eden 3 ayrı tahkim davası var.
Türkiye aleyhinde açılan davaların toplamı 40 milyar doları aşıyor.
Hatırlatalım.
Baba Kemal Uzan'ın, Polonya'da faaliyet gösteren "Novahuta" ile "Eurocement" adlı çimento şirketleri üzerinden açtığı tahkim 2007'den bu yana sürüyor.
Kulislerden yansıyan havaya bakılırsa, Polonya tahkiminin Mayıs 2009' da sonuçlanması bekleniyor.

Bu sürpriz gelişme Ankara'yı şaşırttı!
Elindeki kartları doğru kullanmak isteyen AK Parti Hükümeti, davalarda kritik bir sürece girildiği gerekçesiyle konu hakkında detaylı bilgi vermiyor.
Dünya Bankası ve BM nezdinde açılan tahkim davaları ile ilgili koordinasyonu yapan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maliye ve Dışişleri Bakanlığı ile sık sık konuyu tartışıyor.
Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu ( TMSF) ise gelişmeleri "özel" olarak takip ediyor.
TMSF, uzun süredir Polonya'daki çimento fabrikalarının peşine düşmüş, adres sürekli değiştiği için el koyamamıştı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çukurova ve Kepez Elektrik ile ilgili olarak Güney Rum Kesimi şirketi Libananco tarafından açılan ve 10.1 milyar dolar olan tahkim davası ile ilgili olarak iki gün önce savunma yaptı. Bu davanın Kasım 2009'da bitmesi bekleniyor.
Ayrıca Uzan tarafından açılan ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde süren davayı ise Dışişleri Bakanlığı yakından takip ediyor. Bu davada da sürprizlere hazırlıklı olun...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın