kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Yiğit Şardan

Vergi indirimi reklamı canlandıracak

16.03.2009
Reklamcılar Derneği Başkanı Yiğit Şardan 2008 yılında yüzde 2 daralan reklam yatırımlarının hükümetin önlem paketinde açıkladığı otomotiv ve beyaz eşyada vergi indirimlerinin ardından yükselmesini bekliyor..
Son olarak 2001 krizinde yüzde 50 daralma yaşayan Türkiye reklam yatırımları küresel kriz nedeniyle de düşüşler yaşadı. Özellikle Eylül - Aralık 2009 ayları arasında. Reklamcılar Derneği verilerine göre 2008 yılı genelinde bir önceki yıla göre yüzde 2.1 gerileme yaşandı. Reklamcılar Derneği Başkanı Yiğit Şardan ise gelecekten ümitli. Rakamların da bu iyimserliği desteklediğini söylüyor. Derneğin 2009 yılı değerlendirme toplantısında konuşan Şardan, "2008 yılının son döneminde ve Ocak ayında düşüşler yaşandı. Ancak Şubat ayında ve Mart'ta bir azalışta bir durulma yaşandı. Yıl içinde de bu azalışın devam edeceğini ancak yüzde 15-20 seviyelerinde kalacağını tahmin ediyoruz" dedi. Son krizin etkilerinin azalmaya başlandığını ve hükümetin - geç de olsa- önlemler almasının reklam piyasasını da canlandıracağını söyledi. Şardan'a göre beyaz eşya ve otomotivde yapılan ÖTV indirimleri bu alanda harcanan parayı da arttıracak. Reklam yatırımları içinde en büyük kalemlerden biri olan beyaz eşya ve otomotiv krizden en hızlı düşen sektörler olmuştu.

KOZMETİKTEN VAZGEÇİLMİYOR
Krizin başlangıcı olan 2008 Eylül - Aralık döneminde elektronik ve ev eşyalarında reklam harcamalarında düşüş yüzde 35 olurken, otomotivde bu rakam yüzde 29'a çıkmıştı. Aynı dönemde artan sektörler içinde yüzde 35 ile kozmetik ön plana çıkarken, yüzde 29 ile bilgi teknolojileri ikinci sırada yer aldı. Sigorta yüzde 24 artarken, ısıtma ve soğutma yüzde 18, gıda ise yüzde 11 yükseldi.