kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

İşsizlik silindir gibi ezip geçiyor...

16.03.2009
Küresel kriz, işsizlikte Türkiye'yi vurmaya devam ediyor. Aralık ayında yüzde 13.6'ya çıkan işsizlik oranı Cumhuriyet tarihi rekoru olarak kayıtlara geçti. İşsiz sayısı ise 3.3 milyona ulaştı. Krizin en yoğun hissedildiği kasım ve aralık aylarında işsiz kalanların sayısı yarım milyonu aştı. Her 4 gençten biri ise sokakta... Tarım dışı işsizlik oranı yüzde 17.3'e kadar yükseldi...
Küresel krizin istihdam üzerindeki etkisi her geçen ay artıyor. İşsizlik, aralıkta 3 puan birden artarak yüzde 13.6'ya yükseldi ve rekor kırdı. Sadece bir ayda 279 bin kişi işini kaybederken, işsizler ordusunun büyüklüğü 3 milyon 274 bin kişiye ulaştı. İşsizlik küresel krizin başlaması ile birlikte tırmanışa ve kasımda yüzde 12.3'e ulaşarak 2004'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Ekonomistler işsizlikten gelecek kötü haberlerin henüz sonunun geldiğini düşünmüyor.

İŞSİZLİK YÜZDE 15'İ GEÇER
Mevsimsel olarak ekonomik aktivitenin yavaşladığı ocak ve şubat aylarında işsizliğin daha da artmasını bekleyen ekonomistler, işsizliğin yüzde 15'i geçebileceği konusunda uyarıyor. "İşsizlik yükselmeye devam edecek. Yıl sonunda yüzde 15.5'e kadar çıkacağını öngörüyoruz" diyen İş Yatırım Eonomisti Burcu Ünüvar, "Tarım dışı istihdamda ise yüzde 20'yi geçeriz" dedi. İşsizlik nedeniyle hanehalkının tüketimini ertelediğini vurgulayan Ünüvar, "Bu da kredi kanallarının açılmasını geciktiriyor. Dolayısıyla açıklanan tedbir paketlerinin etkinliği de azalıyor" dedi. Ünüvar, yıl sonunda ekonominin yüzde 3.5 küçülmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

SANAYİ DURDU, İŞSİZLİK PATLADI
Sanayi üretimindeki yavaşlama nedeniyle tarım dışı işsizlik tırmanmaya devam ediyor. Tarım dışı işsizlik aralıkta geçen yılın aynı ayına göre 4.3 puanlık artışla yüzde 17.3'e çıktı. Bu oran erkeklerde yüzde 16.3'e, kadınlarda ise yüzde 20.9 oldu. Ocak sanayi üretimindeki azalma da dikkate alındığında uzmanlar tarım dışı işsizliğin artacağını ve yıl içinde yüzde 20'ye ulaşacağını tahmin ediyor.

İŞGÜCÜNE KATILIM ARTIYOR
İşsizliğin artışında en büyük etkenlerden biri de işgücüne katılım oranı. İş arayanların sayısındaki artışı daralan ekonomi karşılayamadığında işsizlik yeni rekorlara koşuyor. İşgücüne katılım oranı aralıkta geçen yılın aynı dönemine göre 1.5 puan birden artarak yüzde 47.7 oldu.