kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

"Uluslararası yeni mimari!"

ABD, Irak'tan çekiliyor. Yeni stratejisi, Afganistan ve Pakistan'ı içine alan Avrasya'da güçlenmek! Bir ay 5 gün önce başkanlık koltuğuna oturan Obama konuyla ilgili olarak açık açık, "Afganistan'daki savaşı kaybetmemek için her şeyi yapacağız" diyor. Belki bu yüzden Bush
döneminin Savunma Bakanı Robert Gates görevine devam ediyor.
Obama'nın bu tercihi üzerinde durulması gereken bir konu. ABD'de başkanlar ancak savaş ya da olağanüstü dönemlerde böyle karar alıyor.
Görünen o ki, 2009'da Kafkasya ve Avrasya gündemin baş sırasına oturacak. Stratejistler, ABD'nin Afganistan'daki asker sayısını yüzde 100 artırmayı planladığına dikkat çekiyor! Afganistan'da 14 bin askeri olan ABD, bu yıl içinde asker sayısını 17 bine çıkaracak.
Askerlerin çoğu Irak'tan Afganistan'a çekilecek!..
Bu sürecin en kritik ülkesi hiç şüphesiz NATO üyesi Türkiye!.. Çok önemli bir özelliği var. Emin yani güvenilir bir müttefik.
Hem enerjinin çekim merkezi olan Avrasya'da güçlü. Hem de Afganistan ve Pakistan' la geçmişi yıllara dayanan insani ve diplomatik bir ilişkiyi sürdürüyor.
Dün, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk Amerikan İş Konseyi'nin çalışma yemeğinde, konuk Dışişleri Bakanı Ali Babacan'dı.
Bakan Babacan, "ABD'nin bölgemizdeki ağırlığının, önemine, etkisine inanıyoruz. Yapabilecekleri çok şey olduğunu biliyoruz. ABD'nin yeni yönetimi de Türkiye'nin bölgedeki lider pozisyonuna saygı gösteriyor," diye konuşuyor.
Avrasya'yı ziyaret eden ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Clinton ile bir gece önce telefon görüşmesi yaptığını söyleyen Dışişleri Bakanı Babacan, "Uluslararası yeni mimariden" söz ederken Afganistan ile ilişkilerimizi değerlendiriyor.
Diyor ki; "93 okulda 110 Türk kadın öğretmenimiz ders veriyor. Afganistan'da kızlar için ayrı okullar yaptırdık. Bu okullarda 1600 kız öğrenci okuyor. 10 sağlık ocağı kurduk, burada kapı herkese açık. Kadın subay ve doktorlarımız görev başında. Hastanelerde de her gün 5-6 ameliyat yapılıyor. Polis-subay eğitiyoruz. Afganistan'da halkın yanındayız."
Türkiye, haziranda Kabil'in komutasını yeniden alıyor. Afganistan'a ek asker gönderecek. Böylece martta yapılması planlanan ancak ağustosa ertelenen Afganistan seçimlerinin güvenliği sağlanacak! Afganistan'ın 8.5 milyar dolarlık yeniden yapılandırma programı devreye girecek!..


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın