kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Petrolü bırak doğalgaza bak!

Küresel ekonomik durgunluk "Katrina" kasırgası gibi ortalığı yıkıp geçiyor! Wall Street altüst oldu. "Küresel yuppieler" bitti. "Milliyetçi yuppieler" gözde. Yaşlı Avrupa kıvranıyor, Genç Avrupa dediğimiz Doğu Avrupa sarsılıyor. Japonlar yaşlı, tüketemiyor. Çin 'de nüfus genç, para yok. Likiditesi bol, üretim altyapısı sağlam, maliyetleri düşük olan Asya'ya talep yetersizliği korkusu yetiyor!..
Petrol fiyatları 145 dolardan 35 dolara indi.
Dünya üretemiyor. Petrol silah olmaktan çıktı. Yükselen yıldız doğalgaz...
Petro-dolarlarla müthiş bir dünya yaratan demokrasisi kıt, sosyal devlet boyutu olmayan Körfez ülkeleri ve Ortadoğu için zor bir dönem başlıyor.
Çünkü Ortadoğu'da petrol geliri üç ülke dışında, diğer ülkelerin ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde değil! Fazla üretim yapan ve üretim maliyeti 2 doları aşmayan Suudi Arabistan yoluna devam ediyor. Nüfusu az olduğu için petrol gelirini avantaja çeviren Katar ve Kuveyt nefes alıyor.
Sanayisi olmayan, üretim yapmayan, vergi geliri yaratamayan ve petrol geliriyle halkı sübvanse eden bu ülkeler çok ciddi kriz sınavı verecek.
Kriz, Ortadoğu'da nabız yokluyor.
Malum, bu coğrafyanın fiyat artışlarına tahammülü yoktur. O yüzden dikkatli olalım. Ortadoğu'daki iktidar değişikliklerine odaklanalım.
İran, Irak ve Suriye. Türkiye, üç ülkeye ihracat yapar. Gelin görün ki, bu üç ülkenin gelirleri azalıyor. Azalan ihracat geliri özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sınır ticareti yapan illeri yakından ilgilendiriyor. Sonuçta bu ülkelere yapılan ihracat düşecek.
Abartmıyoruz. Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta fabrikalar kapanabilir.
Panik yapmamalıyız.
Her şeye rağmen bu coğrafyada krizi fırsata dönüştürebilecek tek ülke Türkiye.
Eğer ülke olarak çıkarlarımızı iyi gözetir, olmayan Irak politikasını akıllıca yönetmeyi bilirsek kazançlı çıkarız.
Dikkatinizi çekeriz. 16 Aralık 2008'de "Irak nereye gidiyor?" başlıklı bir yazı yazdık. Düşen petrol geliri ve olmayan paranın Irak'ta siyasi dengeleri değiştirebileceğini anlattık. "Türkiye, Kuzey Irak Kürt Yönetimi lideri Barzani ile masaya oturmak için bu kadar istekli davranmamalı!" diye uyardık.
Diplomasi, bazen acele etmeden beklemektir.
Biliyoruz ki, Irak Ulusal Hükümeti'nin geliri az! İki savaş tazminatı ödüyor. Petrol geliri düşmüş. Kürt bölgesine aktarılacak kaynak azalıyor. Türkiye açısından kritik olan "Kerkük" farklı bir boyuta gidiyor. Böyle bir süreçte Türkiye acele etmemeli. Barzani'nin Türkiye'ye çok çok ihtiyacı var!..


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın