kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Hükümetten ekonomiye can simidi

13.03.2009
Başbakan Erdoğan, 4'üncü ekonomik tedbir paketini Eskişehir'de açıkladı. Yeni konutların satışından alınan KDV yüzde 18'den 8'e indirilecek. Otomobil ve beyaz eşyada ÖTV, 3 ay süreyle düşürülüyor. Paket ilgili sektörlerde moral verici bulunurken, kararın derhal yürürlüğe girmesi gerektiği belirtiliyor..
Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye'de iç talebi artırmak, kredi artışını sağlamak ve maliyetleri aşağı çekmek için hükümetin uygulamaya koyacağı 8 maddelik ekonomik önlem paketini Eskişehir'de açıkladı. Önlemler arasında, tüketici kredilerinin maliyetinin 5 puan düşürülmesi, yeni konutların satışından alınan KDV'nin yüzde 18'den 8'e indirilmesi, otomobil ve beyaz eşyada ÖTV'nin 3 ay süreyle indirilmesi gibi kalemler bulunuyor. Başbakan Erdoğan, finans sektörünün reel sektöre sağladığı kredi miktarını artırmak ve reel sektörü güçlendirmek amacıyla yeni bir çalışma yürüttüklerini belirterek, gerektiğinde yeni tedbirleri de alacaklarını bildirdi. 4'üncü kriz paketindeki düzenlemeler şöyle:

* Eximbank'ın sermayesi 500 milyon TL daha artırılıyor. nİç talepteki durgunluğu canlandırmaya yönelik olarak, tüketici kredilerinin maliyeti, tüm sektörleri kapsayacak şekilde düşürülüyor. Bunun için kredilerden alınan Kaynak Kullanımları Destekleme Fonu, 5 puan düşürülerek yüzde 33 oranında azaltılıyor.

* KOBİ'lerin düşük faizli kredi kullanmasını sağlamak amacıyla, KOSGEB ödeneği bütçeden 75 milyon TL ilaveyle 275 milyon TL'ye çıkarılıyor.

'EV BAKAN 3 AYDA ALSIN'

*
Tarım ürünleri başta olmak üzere ihracatçıların rekabet gücünün artırılması amacıyla, Destekleme Fiyat İstikrar Fonu'na bütçeden 75 milyon TL kaynak ayrılıyor. Bununla birlikte kaynak, 575 milyon TL'ye çıkarılmış oluyor.

* Konut sektörünün durgunluğu aşmasına yardımcı olmak için yeni konutların satışından alınan yüzde 18'lik KDV, 3 ay süreyle yüzde 8'e indiriliyor. Başbakan Erdoğan bu indirimden sonra, "Ev alacak, olanlar bu 3 ay içinde bulsunlar, alsınlar" dedi.

* Krizden en fazla etkilenen otomotivde; iç talebi canlandırarak, firmaların stoklarını eritmelerine yardımcı olmak için yeni araç satışından alınan ÖTV, 3 ay süreyle indiriliyor.

* 2009'a mahsus olmak üzere sanayiye enerji kullanımanda uygulanan indirimli gece tarifesi, hafta sonlarını ve resmi tatil tarifelerini kapsayacak şekilde yaygınlaştırılıyor.

* Beyaz eşyada 3 ay ÖTV indiriliyor.

Büyük moral olur!
Vestel CEO Ömer Yüngül:
ALIMINI erteleyen tüketicileri harekete geçirmek için vergi indirimleri etkili olur. Böyle zamanlarda herkes en ucuz ürüne yöneliyor. Bu fırsatı kaçırmak istemeyen tüketici alım kararını olumlu yönde etkiler. Yılın tümü için tahminde bulunmak kolay değil ama zor dönemde herkes için büyük moral olur kanaatindeyim.

Detay yok, yorum zor
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar:
OTOMOTİV pazarını canlandırmaya yönelik alınan bu karar memnuniyet verici. Ancak, konuşmanın zamanı bitti. Bir an önce hayata geçirilmesi lazım. Çünkü önceki günden bu yana satışlar sıfıra indi. Detay olmadığı için bir yorum yapmak çok zor.

Uzarsa negatif etki yapar
Hyundai Assan Genel Md. Yrd. Kurthan Tarakçıoğlu:
YAPILAN açıklamalarda detay yok. Duyduğumuza göre 1.6 litrelik motorlu araçlar için geçerli olacak. O yüzden tam bir yorum yapmak zor. Açıklama yapılır yapılmaz uygulama yapılması daha doğru olurdu. İyi niyetle yapılan pozitif olarak algılanan bu teşvikin uygulaması uzarsa negatif etki yapar. Şu anda yaprak kımıldamıyor. Mart ayında bugüne kadar 7-8 bin araç satıldı. Ay sonu tahmini 27 bin adetti. Ancak yapılan açıklamalar satışları bıçak gibi kesiyor.

Konut sektörü rahatlamaz
Varyap İnşaat Başkanı Süleyman Varlıbaş:
KONUTTA yüzde 18 KDV 150 metrekare ve üstü daireler için söz konusu. Bunlar da konut stokunun sadece yüzde 10'unu oluşturuyor. Sektörün rahatlamasına tek başına faydası olmaz. Arsa alımlarında kat irtifakına göre alınan vergilerin, yeniden arsa değeri üzerinden alınması sektörü daha rahatlatır.

Daralmayı engeller
Index Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik:
VERGİ indirimlerinin hemen başlaması büyük fayda sağlar. Bu dönemde yaklaşık 6 aydır yurtdışındaki gelişmelerin etkisi domino taşı gibi Türkiye'ye de yansıdı. Tüketim daralması var. Kısıtlı zamanda yapılan indirim çok doğru olur. Derhal yapılırsa büyük etkisi de büyür. Gerçekçi bakacak olursak büyüme getirmeyebilir ama daralmayı engeller.