kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yargıtay'dan fişinizi saklayın kararı

Ersan ATAR
14.03.2009
Yargıtay, alışveriş merkezi otaparkından çalınan otomobilin sahibinin, hak iddia edebilmesi için otopark fişini saklaması gerektiğine hükmetti..
Yargıtay, alışveriş merkezlerinin otoparklarına bırakılan araçlardan alışveriş merkezinin sorunlu tutulabilmesi için, aracın bırakıldığının ispat edilmesi gerektiğine karar verdi. Yargıtay 13'üncü Hukuk Dairesi'nin bu kararı almasına neden olan olay, İstanbul Merter'deki bir alışveriş merkezinde meydana geldi. Müşteri, otomobilini alışveriş merkezinin otoparkına bıraktı. Ancak otopark girişinde müşteriye aracını bıraktığına dair fiş verilmiyordu. Müşteri alışverişini yapıp çıktıktan sonra arabasının çalınmış olduğunu fark etti.

TAZMİNAT GİTTİ
Müşteri, arabasını alışveriş merkezinin güvenlik görevlileri bulunan otoparkına park ettiğini, bu nedenle sorumluluğun da merkezde olduğunu ileri sürerek 30 bin TL tazminat davası açtı. Davanın ilk aşaması, İstanbul 2'nci Tüketici Mahkemesi'nde görüldü. Müşteri, alışveriş merkezine arabasıyla geldiğini ispatlamak için merkez içindeki mağazalardan yaptığı alışverişin kasa fişlerini gösterdi. Tüketici Mahkemesi dava sonunda alışveriş merkezinin sorumluluğu bulunduğu sonucuna vararak, müşteriye arabasının bedeli olan 30 TL ödenmesi gerektiğine karar verdi. Temyiz üzerine dosya Yargıtay 13'üncü Hukuk Dairesi'ne geldi. Daire, öncelikle müşterinin aracını, merkezin otoparkına bıraktığının ispatlanması gerektiğine işaret etti. Daire'nin kararında "Davalının (alışveriş merkezi) sorumluluğunun tartışılabilmesi için her şeyden önce davacının (müşteri) aracını gerçekten otoparka bırakıp bırakmadığının tespit edilmesi ve davacının bu yöndeki iddiasını ispat etmesi zorunludur" denildi. Yargıtay 13'üncü Hukuk Dairesi, Tüketici Mahkeme'nin "Müşteriye 30 bin TL tazminat verilmesi gerekir" kararını oybirliğiyle bozdu.