kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Akıllı hızlı trenin hızı saatte 252 kilometreyi buldu

Olcay AYDİLEK - Bülent AYDEMİR
14.03.2009
Başbakan, Ankara-Eskişehir arasında sefere konulan Yüksek Hızlı Tren'i hizmete açtı. Erdoğan, "Akıllı bir tren bu. Makinist dalgın olsa bile tren dalgın değil" dedi..
Başbakan Erdoğan, Ankara-Eskişehir arasında sefere konulan Yüksek Hızlı Tren'i (YHT) hizmete açtı. Bir süre treni kullanan Erdoğan, "Akıllı bir tren bu. Makinist dalgın olsa bile tren dalgın değil" dedi. Ankara-Eskişehir hızlı tren seferleri dün resmen başladı. Başbakan Erdoğan'ın makinist kabinine geçerek kullandığı trende eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çevre Bakanı Veysel Eroğlu, İran ve İspanya ulaştırma bakanları da vardı.

ERDOĞAN'IN ANONSUYLA
Yüksek Hızlı Tren, Ankara Garı'ndan saat 09.40'ta Başbakan Erdoğan'ın, "Değerli yolcularımız, lütfen yerlerinizi geçin. Trenimiz hareket ediyor" anonsuyla Ankara'dan hareket etti. Keyifli olduğu gözlenen Başbakan Erdoğan, yolculuk sırasında zaman zaman trenin hızıyla ilgili bilgi verdi. Erdoğan, "Sevgili vatandaşlarım hızlı tren yoluna çıktık. Şu anda 240'tayız" dedi. Erdoğan, birkaç dakika sonra "Şu anda 250 kilometreye ulaştık. Hayırlı olsun" diye konuştu. Erdoğan'ın, "Şu anda 252'deyiz sözleri, bazı yolcular tarafından alkışlandı.

"AKILLI BİR TREN"
Erdoğan, daha sonra hızlı trende pulmanları dolaştı, gazetecilerle sohbet etti. Erdoğan, "Treni kullanmak kolay mı?" sorusuna, "Zaten kendisi gidiyor. Siz zaman zaman otomatik olan şeylere dokunuveriyorsunuz. O yoluna devam ediyor. Akıllı bir tren bu. Bu noktada maşallahı var. İstediği zaman fren de yapabiliyor. Bir dalgınlığa gelseniz bile o dalgın değil" dedi. Ankara-Eskişehir hızlı tren hattının öngörülen tarihte hizmete açılamadığını belirten Erdoğan, "Gecikmeli de olsa başarmış olmak önemli. Çünkü temelini attığım günü hatırlıyorum. O zaman Binali Bey'e (Yıldırım) dedim ki 'Bugüne kadar hep tarih verdik, bu aynen devam edecek, bunu devam ettirmemiz gerekir.' Bugün resmi açılışını yapmış olmak bizi çok mutlu etti" dedi. Erdoğan, hızlı trenin ikinci etabını oluşturan Eskişehir-İstanbul bölümüyle ilgili olarak da "Orada tarih zaten belli. Müteahhit firma belli. Burada Çinliler ve Cengiz İnşaat ortaklığı var. Birlikte buna başladılar. O bittiği zaman 2 saat 15 dakika ya da 2.5 saatte İstanbul- Ankara'yı alacağız. Tabii coğrafi koşulları zor bir bölge" dedi. İnşaatı süren Ankara-Konya hızlı tren hattının da 2011 yılının başında tamamlanacağını belirten Erdoğan, bu projeyle birlikte Ankara-Konya seyahat süresinin 1 saat 15 dakikaya düşeceğini söyledi.

ESKİŞEHİR-İSTANBUL 2012'DE
Erdoğan, Eskişehir-İstanbul hızlı tren hattının ne zaman hizmete gireceği sorusuna, "Şu anda oradaki anlaşmamız aslında 24 ay. Fakat bazı sıkıntılar, zorlu arazi koşulları var. Ben orada 3 yıl gibi süre düşünüyorum. Dolayısıyla 2012'nin sonu, inşallah İstanbul'u da bitiririz diye inanıyorum" yanıtını verdi. Erdoğan, bazı sendikaların hızlı trenin güvenliği konusundaki kaygılarının anımsatılması üzerine, "Dediğiniz sendikaların bu ülkede bir dikili taşları yok. Onların bu ülkede yatırım yapılsın diye dertleri de yok. Onlar, bu ülkede taş taş üstüne konulsun diye bir şey istemiyor" dedi. Erdoğan, Eskişehir'de düzenlenen törende de Türkiye'de bir ilkin gerçekleştiğini belirterek, "Bugün ülkemizin Yüksek Hızlı Kulüp adı verilen, Yüksek Hızlı Tren İşleticileri Kulübü'ne üye olduğu bir gündür" dedi. Erdoğan, YHT sayesinde Eskişehir'in adının artık, Pekin, Osaka, Paris, Lyon, Berlin, Roma, Madrid ve Lizbon'la yan yana yazılacağını söyledi.