kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Neredeyse her derde deva..Yer kirazının faydaları arasında deri, şeker, kalp, verem ve idrar yolu hastalıklarının tedavisinde kullanımı var. Kökleri ve yeşil kısımları bazı ilaçların yapımında kullanılıyor.

"Kleopatra'nın Hazinesi" 125 $'a gidiyor

BARIŞ ERGİN MERSİN
14.03.2009
İhracatta % 15 paya ulaşan tarımda katma değerli ürünlere Mersin'de üretime başlanan 175 TL'lik ithal fiyatına sahip egzotik yer kirazı eklendi..
Tüm dünyada 50 milyon dolarlık bir pastaya sahip olan yer kirazının (physalis) Mersin'de 2 bin metrekare arazide ticarete yönelik deneme üretimine başlandı. Yurtdışına 125 dolara ihraç edilecek 'Kleopatra'nın Hazinesi' olarak adlandırılan yer kirazı, dünyada lüks tüketim alanında en çok tercih edilen meyvelerden biri. Sağlık açısından bir çok özelliği bulunan kirazın Türkiye'deki satış fiyatı 175 TL. Yerli üretim halinde ise hedef iç pazarda 25 TL'ye inmek. 4 ayda bitirilen projede ürünün ticarileştirme aşamalarını çiftçilere tanıtan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, tarım sektöründe katma değerli ürünlere ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı. İhracatta bir çok sektörde düşüş yaşanırken yaş sebze ve meyve alanında ciddi bir atılım bulunduğunu belirten Tüzmen, "2009'un ilk iki ayında Akdeniz bölgesinde yüzde 33 artış oldu" dedi.

PERU'DA ÜRETİLİYOR
Mersin'de 80 yıl önce Gazi Çiftliği'nin olduğunu, 35 yıl önce de çilek üretimine geçildiğini ifade eden Tüzmen, Türk tarımında en büyük sorunun çiftçinin ürün görmeden üretmeme anlayışı olduğunu belirtti. Tüzmen yer kirazında fide konusunda da destek sağlayacaklarını vurguladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ise yer kirazının dünya genelinde ağırlıklı olarak Peru, Kolombiya ve Güney Amerika ülkelerinde üretildiğini söyledi. Büyükekşi, özellikle Kolombiya'nın 23 milyon dolarlık pazar lideri olduğunu söyledi. Büyükekşi, 2009 yıl sonunda tarım ürünlerinde 25-30 milyar dolar ihracat hedeflediklerini bildirdi.