kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Muhabir'in Türkiye'si

MİNE GÜLTEKİN - SABAH
12.03.2009
Aktör ve aktivist Memet Ali Alabora, garajistanbul'da sahnelediği oyunu Muhabir'le, Türkiye'nin yakın tarihinde yaşanmış önemli olayları hatırlatıyor..
Aktör ve aktivist Memet Ali Alabora'nın tek kişilik oyunu Muhabir, garajistanbul'da izlenmeye başladı. Yönetmen olarak Mustafa Avkıran ve Övül Avkıran'ın imzalarını taşıyan oyunda ana hatlarıyla, bir dönem gazetecilik yapan, sonrasında ise Yılan Hikâyesi dizisiyle popüler olan Alabora'nın muhabirlik deneyiminde yaşadığı çarpıcı olayları ve bu olayların onun gerçek hayatına yansımasını konu alıyor.

ÜNLÜ İSİMLER DE VAR
Televizyonla gelen popülerliğini zaman içerisinde farklı işlere yönelerek eriten Alabora, Muhabir'de, akrabası da olan Selâhattin Pınar'dan Muhsin Ertuğrul'a, Güneydoğu'da röportaj yaptığı ilkokul öğretmeninden Yaser Arafat'a dek uzanan farklı kişilerle olan anekdotları ve yaşam deneyimlerini izleyiciyle paylaşırken Türkiye'nin yakın tarihinde meydana gelmiş önemli olayları da barkovizyon aracılığıyla hatırlatıyor. Sanatçı 3 Şubat'ta Hollanda'nın liman kenti Rotterdam'da galası yapılan Muhabir'i bir yolculuk olarak tanımlıyor: "Kendi hikâyelerim içinde yaptığım bir yolculuk. Bir taraftan kendi hikâyelerimin içinde yol aldım. Yol boyunca anlattıklarıma, alıştıklarıma tekrar tekrar bakmak zorunda kaldım. Yaşadığım ve hikâyeleştirdiğim bir çok an, anı ile bugünden, yeniden ilgi kurmaya çalıştım." Oyuncunun yaşam deneyimleri ışığında, toplumsal hafızanın zayıflığına dikkat çeken rejisörler Mustafa Avkıran ve Övül Avkıran ise, "Haberciler, haberi, haber etiğini yeniden tartışıyor. Biz de haberin bize ulaşana kadar geçirdiği evrelerle, gerçek olan, ya da gerçek olanın kurgulanarak bize sunulma biçimleriyle ilgileniyoruz," diyor. Avkıranların altını çizdiğini diğer nokta ise, haberden yola çıkarak geçmişe yeniden bakmak, olayları yeniden değerlendirmek. Muhabir bugün, 13, 14, 16 ve 17 Mart'ta garajistanbul'da.
Bilgi için: 0212 244 4499