kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Müdahale ederiz

YASEMİN TAŞKIN
YASEMİN TAŞKIN
12.03.2009
Kararnameyle yasallaşan devriyelerde memur, ev kadını, asker bile var. Silahları ve eğitimleri yok. Issız arazilerde devriye gezip "Gerekirse silahsız da müdahale ederiz" diyorlar..
İtalyan kadınları bu yıl 8 Mart'a artan cinsel şiddet olaylarını kınayarak girdi. Bu korku ortamında sivil toplum da "çareyi halk ordularında bulanlar" ve bunu "faşizmin ilk denemeleri" olarak niteleyenler olarak ikiye bölündü. Her mahalleye bir polis vaad eden Başbakan Silvio Berlusconi, ekonomik kriz nedeniyle polis devriye arabalarına koyacak benzini bile bulamıyor. İtalyan polisi, acil yardım telefonlarını arayanlara 40 dakikadan önce yanıt vermiyor. Halk, suçlunun cezasız kalacağı kanısında. Bu nedenle de "kendi adaletini kendin yap" yaklaşımı tırmanıyor.

GÜNAH KEÇİLERİ
Başkent Roma'da geçen yıl 220 kadının cinsel şiddete maruz kaldığı tespit edildi. Yanındaki nişanlısı bağlanarak 5 Roman'ın tecavüzüne uğrayan kadının yaşadıkları, İtalyan medyasının da çığırtkanlığıyla durumu ırkçılığa yönlendiriyor. Saldırıya karışan İtalyan gençleri için "iyi aile çocukları bunu nasıl yaptı" denirken; yeni AB ülkelerinden olanlar günah keçisi oluyor. İtalya'daki sosyal çöküntünün sorumlusu yabancı göçmenlermiş hissi, toplumun ruh halini etkileyerek yabancı düşmanlığını da körüklüyor. İşte biz de bu atmosfer de aşırı sağ Destra partisinin halk devriyesiyle bir gece geçirdik.

İSTASYONDA KİMSE YOK
Yer: Monterotondo. Roma dışında ıssız bir semt. İstasyondan trene binerken, yanımda fotoğrafçı olduğuna şükrediyorum. Yarı karanlık altgeçitlerde, hiçbir görevlinin olmadığı bu yerde tek başına bir kadın olmak riskli. İşte bu ortamda Destra'nın genç kadın ve erkeklerden oluşan halk devriyesiyle buluştuk. Sözü ilk alan devriye lideri Emma, geçtiğimiz alt geçiti göstererek "Burası hep karanlıktı. Artık arada bir aydınlatıyorlar. Düşünebiliyor musunuz sabahın erken saatlerinde işe gitmek zorundasın ve o geçitten tek başına geçiyorsun" diye dert yanıyor.

"MÜDAHALE EDERİZ"
Başbakan Berlusconi'nin kanun hükmünde kararnameyle halk devriyelerini yasallaştırmasıyla ilgili "İşlerine geliyor, güvenlik kuvvetlerine bütçe ayırmaktan iyidir" diyor. Bir diğer gönüllü Francesca, kuşkulu durumlarda polisi aramakla yetindiklerini söylüyor. Roma'nın kuzeyinde askerlik yapan ve izin günlerinde arkadaşlarıyla devriye gezen Sergio da "bir terslik olduğunda silahsız da olsa müdahale edebileceğini" söylüyor...