kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

28 bin dolarlık beyin pilini de SGK veriyor

ESRA TÜZÜN
12.03.2009
Beyin pili, epilepsi ve parkinson hastalarında SGK ödeme yapıyor. Özel hastaneler ne olursa olsun ek ücret talep edemez, SGK'nın hükmü var. Haklarında işlem yapılır..
SGK'nın yeni düzenlemeleriyle ilgili SABAH okurlarından yüzlerce soru geldi. SGK Genel Müdürü Fatih Acar ve ekibi bu soruları yanıtladı:

* Parkinson hastasıyım, titremelerime karşılık doktor beyin pili önerdi ama pahalı. 28 bin dolar olduğu söyleniyor. SGK karşılar mı?
Eskiden sorunlar vardı ama artık beyin pili, epilepsi ve parkinson hastalarını da SGK karşılıyor. Sağlık Bakanlığı beyin pilinin bu iki hastalık için kullanılmasına izin veriyor. Ancak depresyon, kilo kontrolü için uygulanması düşünülürse, SGK bunu ödemiyor. Çünkü bu uygulama alanı Sağlık Bakanlığı tarafından henüz kabul edilmedi.

EK ÜCRET İSTER Mİ?
* Devlet hastanesinde ameliyat oldum ama benden ek ücret istediler. Böyle bir hakları var mı?
Kamu sağlık kuruluşları standart hizmetler dışında kalan otelcilik hizmeti ve öğretim üyesi ücreti için ilave ücret alabilecekler. Ancak bunu size daha önce bildirmeleri gerekli.

* Şu anda erkeklerin en büyük derdi prostat için SGK 'yeşil ışık' denen ameliyatı kabul etmiyor, ortalama 3 bin TL konforlu risksiz bir operasyon ama ödeme yapıyor neden?
Ödemeyi yapıyoruz, hiçbir problemimiz yok. Yeşil ışık teknolojisinden üniversite ve devlet hastanelerinde yararlanırlarsa, hastaların ilave hiçbir ek ücret ödemelerine gerek yok. Ancak SGK'nın anlaşmalı olduğu özel hastanelerde bu işlemi yaptırmak isterlerse, bu durumda ek ücret ödemeleri gerekebilir. SGK Yasası'nda 'istisnai operasyonlar listesi' var. Bu listenin içinde yeşil ışık teknolojisi de yer alıyor. SGK bu işlem için 1200- 1300 TL ödüyor. Özel hastaneler bunun iki hatta üç katına kadar ek ücret talep etme hakları var.

STENT PARASI
* SSK'dan emekliyim. SGK'nın anlaşmalı olduğu bir hastanede kalbime stent takıldı. Ben o an stent'in ne olduğunu bile bilmeden 'ilaçlı stent takalım mı, bu stent iyi ama SGK ödemiyor' dediler. Ben de hiç bilgim olmadığı için kabul ettim. Zaten düşünmem için beş dakika verdiler. İlaçlı stent için 5.5 bin TL ödedim. Faturası var. SGK bunu ödemiyor, bari bana standart stentin ücretini ödesin. Bu mümkün mü?
İlaçlı stentin ücretini kurum ödemiyor, bu konu çok tartışılıyor. Ama tekrar ediyorum ilaçlı stentin bilimsel olarak üstünlüğü kabullenilmiş değil, bu nedenle ödeme yapılmıyor. SGK normal stent bedelini ödüyor, o da 180-200 TL arasında değişiyor. Hastane ilaçlı stenti takmak için yazılı onayını almıştır. Hastane normal stenti fatura etmediği için hastanın onun ücretini alması mümkün değil. Ama bu konuda hastaları tekrar uyarıyorum. SGK'nın ödedikleri kaliteli malzemelerdir, bu konuda daha fazla para ödemeniz gereken teklifleri hemen kabul etmeyin.

LENS ÖDENMİYOR
* Görme sorunum var, keratokonus lenslerini eskiden sigorta ödüyordu artık ödemiyormuş neden?
Daha önce kontakt lensleri sadece SSK karşılıyordu, Emekli Sandığı tıbbi bilim komisyonu bunun ücretini ödemiyordu. Şimdi sağlık kuruluşları tek çatı altında birleşince ortak karar verildi. Keratokonus adı verilen göz içine yerleştirilen lenslerin gözlükle aynı işlevi olduğu fikrinde birleşildi. Bu nedenle artık ödeme yapılmıyor. Çünkü operasyonla korneanızın içine yerleştirilecek bu lensle elde edebileceğiniz görüntüyü, gözlükle kolaylıkla sağlayabilirsiniz.

* Oğlum 15 aylık. İlk 3 aşısını yaptırabildik. Bu aşılar 4 tekrar olmalı diye biliyoruz. Sonuncusunu imkanlardan dolayı yaptıramadık. Buradaki hastaneye sorduk. 'İlk defa yapılacaksa ücretsiz, yoksa ücretini ödüyorsunuz' dediler. SGK bu aşıların yalnızca ilkini mi ödüyor.
Pnömakok aşılarını kaç yılda bir hangi yaş gruplarına yapılacağı bellidir. Çocuğunuz bu program dahilindeyse, SGK bu aşıların hepsinin ücretini öder. Örneğin hepatit aşısının üç kere tekrarı gerekiyor, üçünü de yaptırıyoruz. Yalnızca çocuklar için değil, yetişkinler için de kaç kere aşı vurulması gerekiyorsa, SGK bütün aşı takvimini öder.

* Şeker hastalığı için insülin ilaçlarına katkı payı ödeniyor mu?
Oldukça geniş ilaç katılım payı alınmayacak bir listemiz var. Diyabet hastaları da bu listede, sizler katılım payı ödemeden ilaçlarınızı alabilirsiniz.