kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Irak bile bütçesini üç kere revize etti

Irak Kürt Federasyonu cephesi çok tedirgin. Barzani'nin ekibi, bir haftadır zehir zemberek açıklamalar yapıyor. Dertleri para, para, para!!! Düşen petrol fiyatları, küresel durgunluk Kürt bölgesine yetmiş. Büyük hayaller kuran Irak'ın Kürt bölgesinde tüm dengeler bozulmuş. Hesaplar alt üst olmuş.
Kolay mı?
Bağdat'taki Merkezi Hükümet' in eli sıkı. Kürt Federasyonu'na verdiği parayı hem gecikmeli ödüyor, hem de "Genel bütçeden yüzde 14'ün üzerinde pay vermem" diyor. Kürtler ise ısrarlı, "Bizim genel bütçeden almamız gereken pay yüzde 17 . Bunun altında bir oranı kabul etmeyiz" diye diretiyor. Görüşmelerden sonuç alınamıyor.
Irak Ulusal Hükümeti, krizin merkez üssünü yakından takip ediyor. Önlem üzerine önlem alıyor. 2 aydır bütçesini gözden geçiriyor. Tam üç kere bütçe revize edildi. 80.3 milyar dolar olan merkezi bütçe 52 milyar dolara çekildi.
Bütçe revizyonu Kürtleri çileden çıkarıyor. Merkezi bütçeden alacakları pay düşüyor. O yüzden Kürtler hedef belirlemiş. Onlara göre, Irak Ulusal Hükümeti Başbakanı Nuri El Maliki artık Irak'ın yeni Saddam Hüseyin'i! Kürtler bu ifadeyi açık açık kullanarak gerilimi iyice tırmandırıyor.
Irak halkı işgalin gölgesinde yaşıyor.
2003'ten beri ülkeyi ezip geçen ABD, Irak halkının canını yaktı. 2 milyon insan öldü. Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Joseph Stiglitz, "Irak Savaşı'nın gerçek maliyeti 3 trilyon dolar " diye kitap bile yazdı. Krizin merkezi olan ABD, askeri, ekonomik ve siyasi bir tıkanıklık yaşıyor. Bedeli ise bütün dünya işsizlikle, ekonomik buhranla ödüyor.
Dolayısıyla gerilim diz boyu.
Politik-ekonomi analistlerine göre; Ortadoğu'da İran'ın öne çıktığı bir dönemde Irak'ta hava yeniden ısınacak. Merkezi hükümetle Kürt Federasyonu, bütçeden alınan pay konusunda karşı karşıya gelecek.
Irak'ta etnik gerilim tırmanacak. 140 bin ABD askerinin kademeli olarak çekileceği Irak'ta, bambaşka bir yolculuk başlayacak. Çünkü Iraklı Sünni ve Şiiler, ABD askerlerinin çekilmesiyle birlikte sorunlarını istinaf mahkemelerinde birlikte çözme kararı aldı. Bu karar iki grubu birbirine daha yakınlaştırdı.
Kürtler ise giderek yalnız kalıyor, güç kaybediyor!.. Bu durum orta vadede Türkiye'nin Irak'taki gücünü artıracak!
Önümüzdeki hafta Su Forumu'na katılmak üzere İstanbul'a gelecek olan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile yapılacak görüşmeler önemli.
Sonuçta Bağdat Hükümeti boş durmuyor. Daha geçen yıl ABD ile 4 milyar dolar tutarında bir silah anlaşması yaptı.
Sahi, Türkiye'de otomotiv sanayisinin üretime mola verdiği, demir çelik sektörünün sipariş alamadığı, işsizler ordusunun çığ gibi büyüdüğü bir dönemde niye Irak yazıyoruz?
Kıssadan hisse!..
Bizim ülkede siyasetçiler meydanlarda, "Boks" yapar gibi siyaset maçı yapıyor. Çok büyük işlerle uğraştıkları için "iş ve aş" konusuna ayıracak vakit kalmıyor. Irak gibi savaşın ezip geçtiği bir ülke bile küresel ekonomik durgunluk önlemi alıyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın